°C 31

110 godina škole Poljana

14.05.2018.

Franjo Simić

-Oživotvorila se davna želja žitelja Poljane vrbovečke kada je 2. ožujka 1908. godine u njihovu selu s radom počela njihova škola. Više djeca zimi i ljeti, po suhu i po blatu, nisu morala u školu odlaziti u 6-7 kilometara udaljeni Vrbovec - zapisao je učitelj Viktor Tomac u Spomenicu škole, koja je u subotu svečano proslavila svojih 110 godina.

Svečanost je okupila cijelo selo, bivše i sadašnje učitelje i đake, cijeli Mjesni odbor, vatrogasce i lovce, ali i goste: gradonačelnika Vrbovca Denisa Kralja sa suradnicima, te predstavnike kulturnih institucija i udruga Vrbovca.

Najprije su svi u pogledali povijest škole kroz bogatu zbirku foto-dokumenata, te etnografsku izložbu, a u obližnjem društvenim (vatrogasnom domu) djeca su izvela vrlo lijepi, bogati glazbeno-recitatorski program.

-Povijest je povijest, ali naša je vizija da škola opstane i da ju i dalje tehnološki opremamo, samo nam treba još djece – ustvrdila je u pozdravnoj riječi Edina Operta, ravnateljica II. OŠ Vrbovec u čijem sastavu sada djeluje Područna škola Poljana.

-Ovo je mala, ali slatka škola u isto takvoj sredini, u kojoj djeca trebaju sretno živjeti. Nadam se samo da će broj učenika rasti – uz čestitke bivšim i sadašnjim učiteljima i učenicima poručio je gradonačelnik Denis Kralj.

Kada je počela radom, škola u Poljani pohađalo je čak 95 učenika iz ovoga sela i susjednog Poljanskog Luga. Školske  godine 1951/52. Škola broji 126 učenika. Te se godine u Poljanskom se Lugu otvara njhova škola i otada broj đaka, razumljivo, opada. Danas ih je tek 19 u dva kombinirana razredna odjela.

Galerija slika

110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana 110 godina škole Poljana