°C 14

Obitelj Ban donirala kuću Crvenom križu

11.05.2018.

Franjo Simić

-Danas sam presretan! Vi ste mogli svoju nekretninu prodati, kupiti bijesne aute i glumiti frajere. Ali ne. Vi ste se zajedno sa svojim ocem Darkom odlučili na veliko humano djelo! A tome vam od srca hvala!– poručio je danas predsjednik Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovec Mato Jelić braći Marku i Michaelu Banu iz Njemačke, na svečanom uručivanju darovnoga ugovora, kojim braća Ban daruju svoju polovinu vlasništva nad velikom kućom u vrbovečkoj Luki za potrebe Crvenoga križa.

-Drago mi je i sretan sam jer time, zapravo, ispunjavam i želju svoga pokojnog djeda (Anđelka Tomšića, op.a.), koji je uvijek govorio kako bi ovaj objekt darovao za starački dom ili slično. Zahvalan sam i svom ocu Darku na ideji da ovo darujemo Crvenom križu. Nama ne treba, a Crvenom križu će itekako dobro doći za brojne projekte kojima se bavi i želi pokrenuti – kazao je Michael.

Otac Darko je dometnuo kako kuća godinama stoji nekorištena, ali predstavlja veliki potencijal u humanitarnim potrebama. Doduše, potrebna su i znatna ulaganja, koja se ipak mogu isplatiti.

-Odlučili smo se na ovaj potez svjesni da je puno ljudi kojima treba naša pomoć. Nadam se da ćemo ovim  potaknuti i neke druge na slične korake – kazao je Darko.

Radi se naime o objektu veličina 246 četvornih metara (u tlocrtu) i to u četiri etaže, te još jednom manjem objektu. Darovana je polovica svega toga.

-Bit ću najsretniji kada za dvije-tri godine vidim kako je na tome mjestu nikao jedan suvremeni i funkcionalno uređeni centar Crvenoga križa.

A, o namjerama i projektima Crvenoga križa govorila je ravnateljica Gradskog društva Jelena Mucko, posebno istaknuvši projekt društvenog poduzetništva, u koji će biti uključen veći broj žena i ostalih građana, poglavito u poslu s tekstilom.

Ovoj svečanosti u hotelu Bunčić svjedočili su i načelnici susjednih općina Ljubica Ambrušec (Gradec), Dražen Draganić (Farkaševac) i Nikola Kožar (Preseka) te vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj.