°C 4

[VIDEO] Zadrani se 'provukli' kroz Goricu: Šteta što nismo bili hrabriji

01.02.2019.

Damir Žbulj

Košarkaši Gorice nisu uspjeli na domaćem parketu iznenaditi i svladati Zadar, kao što su to ove sezone već napravili protiv Cibone ili Splita.

Završilo je 77:85 (19:24, 19:12, 19:25, 20:24), no, borbena ekipa Josipa Sesara pružila je odličan otpor, a sve je odlučeno u neizvjesnoj završnici, u kojoj su više mirnoće imali gosti.

I raspoloženog Amerikanca Vaughna...

Zadrani su bolje otvorili dvoboj, nakon prvih deset minuta imali pet poena viška, ali su Goričani u drugoj dionici u potpunosti uspjeli uhvatiti ritam, preuzeti vodstvo i na predah otići s 38:36.

Neke dvojbene sudačke odluke unijele su nervozu na parket, Zadrani su finiš dvoboja odigrali bez isključenih Littlea(dvije nesportske) i Žorića (dvije tehničke), no, Gorica je ipak ostala bez bodova.

Zadar je uporno čuvao prednost od nekoliko poena tijekom cijelog drugog poluvremena, a šansa se otvorila minutu i pol prije kraja kad je Prgomet ubacio tricu za 74:77 na semaforu. Ipak, na drugoj strani terena uzvratio je Luka Božić, a gosti su u finišu bili sigurni s linije slobodnih bacanja, za potvrdu konačnog slavlja.

"Vidljiva je bila nervoza na obje strane, iako mi i nismo imali razloga biti nervozni, za razliku od Zadra, koji je u teškom ritmu i u nedjelju igra važnu utakmicu u ABA ligi. Smeta me što u pojedinim trenucima nismo bili hrabriji i odlučniji u prodorima, jer smo tražili da budemo okomitiji prema njihovom košu i to je ono što smo pripremali cijeli tjedan. Šteta što nismo uzeli više rizika, jer su ovo utakmice gdje nema otvorenih šuteva. Ponekad treba uzeti šut i preko ruke...

"Dosta smo se dobro držali tijekom cijele utakmice. Šteta što se nismo bolje snašli kad su Žorić i Little bili isključeni. Vaughn je bio nezaustavljiv, ali neki njegovi šutevi su pali na obruč i ušli u koš i to je ono o čemu pričam. Trebali smo i mi možda odigrati s malo više rizika. Neki igrači nisu bili u pravom ritmu, možda su ih sputala neka očekivanja od utakmice, jer smo ove sezone od tih ekipa iz gornjeg doma igrali puno bolje."

"Mogu biti zadovoljan kako smo se predstavili i prezentirali, ali nikako ne mogu biti zadovoljan ovim porazom," rekao nam je nakon susreta trener Sesar.

Pobjednike je predvodio Vaughn s 24 poena i šest skokova, dok su po 14 ubacili Petar Marić, Luka Žorić i Luka Božić.

 

U redovima Gorice po 12 koševa zabili su Ivan Vučić i Marko Baković, koji je dodao i sedam skokova. LovroMazalin pokazao je kako bi u nastavku sezone mogao biti veliko pojačanje. Ubacio je 11 poena (5/5), uz tri skoka, asistenciju i nekoliko atraktivnih poteza koji su podsjetili kako je riječ o jednom od velikih talenata hrvatske košarke. Pod Sesarovim vodstvom mogao bi se vratiti na pravi put i 'oživjeti' svoju karijeru...

"Mislim da je Mazalin odigrao jednu odličnu utakmicu i možda sam ga trebao više koristiti. No, on je tek stigao u ekipu, tek ulazi u naš sustav i još nije pohvatao sve akcije, a imao ih više od 30. Teško je tada odigrati nešto što zamisliš. Međutim, dosta dobro se prezentirao, a ono što je meni bitno da igra dobru i kvalitetnu obranu. Napadački nikad nije bio upitan...

"Nadam se kako je ovo naznaka njegovih dobrih igara i nekog uzleta. On ima strahovito dobar pregled igre, imao je nekoliko zakucavanja i atraktivnih poteza, a ubacio je 11 poena uz 5/5 šut. On je ekstra talentirani dečko i mislim da trenerska struka u hrvatskoj nema pravi pred time zatvarati oči. Treba mu se dozvoliti neka sloboda, a ja se nadam kako će on to prepoznati i kako će prepoznati ruku koju smo mu mi ovdje u Gorici pružili. Nadam se da će se truditi, raditi i kako će njegova karijere ići uzlaznom putanjom," smatra strateg velikogoričkog prvoligaša. 

Gorica je ostala na pet pobjeda, a iduća prvenstvena utakmica je na rasporedu 1. ožujka, kod kuće protiv Zaboka.

Slijedi završnica Kupa Kreše Ćosića u Splitu, gdje Goričane 13. veljače očekuje četvrtfinalni okršaj s domaćinom Final 8 turnira, nakon čega slijedi reprezentativna pauza...

"Moramo biti svjesni kako je to najveći uspjeh u povijesti kluba. I večeras sam do posljednjih 40 sekundi bio uvjeren kako ćemo pobijediti pa se tako nadam uspjehu i u Splitu. U sportu se ništa ne može sa sigurnošću pretpostaviti. Pitanje je u kakvom će ritmu biti Splićani, jer definitivno trenutno nisu u dobrom stanju. Nedostaju im neki važni igrači iz prve petorke, ali priča se kako će dovesti još jednog igrača prije završnice. Sigurno kako ne idemo dole s bijelom zastavom. Split je favorit, ali se mi idemo nadigravati i vidjeti što možemo napraviti," poručio je za kraj Sesar.

Na početku drugog poluvremena Zadru je stigla podrška 50-ak pripadnika Tornada. Domaćin je ovaj put ozbiljnije shvatio organizaciju utakmice pa uz odgovarajuće osiguranje i adekvatne policijske snage nije bilo incidenata, za razliku od posljednje domaće utakmice kad su šibenski Funcuti palili baklje u Gradskoj dvorani.

U preostalim susretima 14. kola domaćeg prvenstva u subotu Alkar dočekuje Cedevitu, a Hermes Analitica gostuje u Zaboku. U nedjelju je Split domaćin Škrljevu, u ponedjeljak GKK Šibenik igra u Osijeku kod Vrijednosnica, dok će u utorak kolo zaključiti Cibona i Bosco.