°C 17

Plazma Sportske igre mladih krenule u goričkim osnovnim školama

24.01.2024.

Damir Žbulj

Plazma Sportske igre mladih 28. sezonu započele natjecateljsko-edukativnim programima „Zero Waste-Budi dio igre-Čuvajmo naš planet“ u Velikoj Gorici.

Program je počeo u sklopu kampanje o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada i recikliranju, a u Velikoj Gorici programi su održani u OŠ Nikole Hribara i OŠ Eugena Kumičića.

Kao najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, čiji je cilj promicanje zdravih životnih navika kroz druženje i sport, Plazma Sportske igre mladih prepoznale su mogućnost za kroz svoju platformu doprinesu održivom razvoju te među djecom, mladima i zajednicama diljem Hrvatske promoviraju i rade na unaprjeđenju održivih praksi u zaštiti našeg okoliša.

"Zero Waste kampanjom započeli smo novu sezonu Igara, a kako uz promociju sporta i sportskog načina života među našim sudionicima implementiramo i pozitivan utjecaj na nove životne navike, edukaciju ćemo provoditi tijekom cijele sezone na svim našim natjecanjima na kojima će ove godine sudjelovati više od 110.000 djece i mladih.“ Istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih.



Zero Waste jedinstven je projekt koji mlade na kreativan način educira kroz igru i sport, a radnje koje su kroz to provedene djeca lakše i prirodnije usvajaju i prakticiraju u svakodnevnom životu. Kroz edukativnu pitalicu mlade se potiče da sami, logičkim zaključcima nalaze uzroke i rješenje problema održivog razvoja, dok je drugi dio – sportski, posvećen praktičnom dijelu razvrstavanja otpada na SIM poligonu.

Učenike osnovnih škola u Velikoj Gorici najviše je razveselio zeleni SIM poligon. U spretnosti i razvrstavanju otpada u OŠ Nikole Hribara najvještiji su bili Jakov Jukić, Roko Stiskalov, Bruna Dupko i Mia Martinović iz ekipe Ekavci 2 i ekipa Vatreni 4.c u sastavu Antea Perić, Tia Weihnacht, Fran Grahovac i Juraj Dupko. U OŠ Eugena Kumićića najspretnije ekipe su Lavići u sastavu Mia Gmaz, Linda Suton, Tin Gmaz i Petar Glavina te ekipa Alpas u sastavu Ivona Fakleš, Iris Koljaj, Jakov Svetličić i Luka Kolanović.

Kreativnost i inovativnost kampanje Plazma Sportskih igara mladih prepoznala je i Hrvatska udruga za odnose s javnošću te ju je nagradila srebrnim Grand Prixom u kategoriji Ustanove, udruge i organizacije, što je ujedno bila i najviša dodijeljena nagrada u toj kategoriji.

Tijekom siječnja Igre će posjetiti sve županije u Hrvatskoj, a održat će se ukupno 30 „Zero Waste“ evenata. Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, rukometni turnir, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci, turniru u odbojci i odbojci na pijesku, FIDE turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, graničar i atletika u sklopu Telemach Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: sportskeigremladih.com/hr.