°C 5

Zlato koje je nedostajalo

16.07.2022.

Damir Žbulj

Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku je u finalu Svjetskih igara u američkom Birminghamu pobijedila Katar 2:1 u setovima (14:17, 20:16, 9:6) te je osvojila svoje prvo zlato na ovom natjecanju, a ukupno 33. medalju u povijesti rukometa na pijesku u Hrvatskoj.

U prvom setu finala uspješniji je bio Katar koji je na odmor otišao sa 14:17. U drugom setu Hrvatska je bila bolja i s rezultatom 20:16 izborila raspucavanje.

Stopostotnom realizacijom u raspucavanju Hrvati zasluženo dolaz do titule pobjednika! 

Ponovno je značajan doprinos u osvajanju zlata dao i Goričanin Lucian Bura, koji je na kraju proglašen i najboljim desnim krilom Svjetskih igara.

S prethodnih natjecanja hrvatski rukometaši na pijesku imaju tri bronce (Njemačka 2005., Tajvan 2009., Kolumbija 2013.) i jedno srebro (Poljska 2017.), a bogata kolekcija sada je kompletna.

Dio ove zlatne generacije bio je i igrač HRK Gorica Filip Goričanec!

Hrvatska je ovog ljeta osvojila i naslov svjetskih prvaka pa izbornik Mladen Paradžik s pravom može biti zadovoljan.

“Dečki su osvojili još jedno zlato ove godine. Dva velika natjecanja koja smo imali, zasluženo smo i osvojili. Sa čistim mentalnim sklopom pobjednika i to je ono što ovu ekipu najviše krasi. To je ono što ih drži zajedno i divno je voditi takvu ekipu zajedno sa svojim pomoćnicima. Treba istaknuti da su dečki zaslužili sve pohvale."

 

Rukomet na pijesku je na najboljem putu da postane olimpijskim sportom, a naše reprezentativce je u Birminghamu posjetio i čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

"Još nas očekuje i druga etapa Beach Handball Global Toura u Španjolskoj. Naš cilj je postignut, a sada težimo prema budućnosti i Olimpijskim igrama. Za kraj bih poručio da su ove medalje jako bitne za nas, jer njih ne bi moglo biti bez rada Hrvatskog rukometnog saveza i svih ljudi koji stoje iza ove medalje. To nije mali broj ljudi, to nije samo deset igrača koji su izašli na teren. To je produkt sustavnog i sinkroniziranog rada svih uključenih i ja sam im jako zahvalan na tome," zaključio je Paradžik.


(Foto: Jozo Čabraja / kolektiffimages)