°C 4

Špikić s dva pogotka slomio Lokose, Gorica s igračem manje prekinula pobjednički post

24.04.2021.

Damir Žbulj

Kao 'naručena' stigla je Lokomotiva u goste turopoljskom prvoligašu, jer Gorica je protiv 'fenjeraša' i davljenika napokon prekinula tu negativnu seriju od sedam uzastopnih prvenstvenih utakmica bez pobjede.

Momčad Siniše Oreščanina slavila je s 4:2, Hamad i Mudrinski osigurali su prednost na poluvremenu, dok je s dva pogotka u nastavku Dario Špikić presudio gostima iz Zagreba.

Goričani su nešto više od posljednjih pola sata igrali bez isključenog Steenvoordena, ali su i s igračem manje napokon pokazali zašto su ove sezone tako visoko na ljestvici i zašto i dalje imaju europske ambicije.

Strateg Gorice i u ovoj je dvoboj ušao bez Suka, Lovrića i Kalika, glavnih osovine svoje ekipe, ali i bez 'kartoniranih Krizmanića i Nimelyja, no, za okršaj s Lokomotivom napravio je i nekoliko iščekivanih promjena u početnoj postavi. Napokon je Mudrinski dobio priliku ispred Matara, Špikić je zaigrao na lijevoj 'Lovrićevoj' strani, a čvrstinu u sredini donio je Junior.

 

Zapaženu partiju pružio je i Jiloan Hamad, koji je iz slobodnog udarca u petoj minuti osigurao početnu prednosti i najavio kako bi Gorica ipak mogla slaviti poslije gotovo dva mjeseca posta. Cheick Keita izborio je prekršaj poslije odličnog prodora po lijevoj strani...

Čak niti pogreška Ivana Banića u 19. minuti nije imala utjecaja na konačni ishod. Nije uspio smiriti jednu povratnu loptu, pritisak je napravio Kačavenda, koji je domaćeg golmana u neku ruku i 'natjerao' da ga opali po nogama. Siguran realizator bio je Josip Pivarić, bivši igrač Dinama, srebrni Vatreni iz Rusije, a danas kapetan Lokomotive.

Međutim, nije trebalo proći puno vremena da Gorica ponovno bude u prednosti, koju više nije ispuštala do kraja utakmice.

Baš na isteku prvih pola sata igre po desnoj strani je prošao Musa, opasno ubacio, a nakon povratne lopte Mitrovića loptu na peterac spušta Babec, a tamo je 'kralj' Mudrinski, koji lukavo šalje loptu pokraj Hendije.

Goričane nije zaustavila niti nepravda u finišu prvog poluvremena, kad je sudac Batinić neshvatljivo prekinuo jednu domaću kontru na samom isteku sudačke nadoknade. Naravno da su domaći igrači izgubili živce, prvu javnu opomenu zaradio je Steenvoorden zbog prigovora, kasnije ga je to i 'koštalo' isključenja, ali taj trenutak kao da je dodatno motivirao i mobilizirao momčad Siniše Oreščanina.

Na samom otvaranju drugo dijela Goricu je i 'pomazila' sreća, Moutir Chaija je pogodio vratnicu, a to je u konačnici bila i jedina prava prigoda gostiju u nastavku, ne računajući još jedan 'slučajni' kazneni udarac.

Vjerojatno i ključni trenutak dvoboja dogodio se u 53. minuti, kad je Dario Špikić majstorski prevario svog čuvara i lijevom nogom pogodio u sam kut protivničkih vratiju.

Nešto malo više od pola sata prije kraja Lokosi dobivaju još jedan jedanaesterac, lopta je Steenvoordena pogodila u ruku, VAR je Batiniću pomogao da pokaže na bijelu točku, a stoper Gorice morao je ranije napustiti travnjak. Pivarić je zabio i ovaj 'poklon', ali niti to nije bilo dovoljno Lokomotivi.

Utakmicu je u potpunosti Špikić prelomio 15-ak minuta prije kraja, kad je u Lovrićevom stilu s ruba kaznenog prostora fantastično svladao suparničkog vratara, ovaj put desnom nogom.

Nekoliko trenutaka kasnije prepustio je svoje mjesto na terenu Matiji Dvornekoviću i šteta što na stadionima i dalje nema publike, jer bi za ovu partiju bio nagrađen velikim aplauzom, ali baš kao i cijela ekipa na kraju ovog dvoboja.

Bliže je u završnici Gorica bila petom pogotku, nego Lokosi smanjenju zaostatka, a šteta je što je dobar pokušaj Dvornekovića s gol linije izbio jedan od obrambenih igrača Toplakove momčadi.


Prekinula je Gorica svoj crni niz u najboljem mogućem trenutku, jer je u srijedu na rasporedu povijesni dvoboj na Maksimiru u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa protiv Dinama. Ulog je ogroman, finale se igra upravo na velikogoričkom Gradskom stadionu, a protivnik u borbi za Rabuzinovo sunce bit će Istra 1961.

Na prvenstvenoj ljestvici Gorica je 15. ovosezonskom pobjedom barem privremeno vratila treću poziciju, trenutno ima dva boda više od Rijeke, koja u nedjelju  u derbiju dočekuje Osijek. 

 

HT PRVA LIGA, 31. KOLO:
HNK GORICA - NK LOKOMOTIVA 4:2 (2:1)
Strijelci Hamad 5', Mudrinski 28', Špikić 53', 74' / Pivarić 19'(11m) 58'(11m)

HNK GORICA: Banić - Musa, Steenvoorden, Jovičić, Keita - Babec, Junior - Hamad, Mitrović (od 62. Matar), Špikić (od 75. Dvorneković) - Mudrinski (od 60. Moro). Trener Siniša Oreščanin.
NK LOKOMOTIVA: Hendija - Cipetić, Papadopoulos, Lešković, Marković (od 70. Bonansea) - Kačavenda, Cokaj (od 70. Kallaku), Maleš, Pivarić - Hadžić (od 26. Chaija), Šimić. Trener Samir Toplak.