°C 6

Realizacija je sada već veliki problem: Koprivničanci slavili na goričkom snijegu!

03.12.2020.

Damir Žbulj

Duboko u sudačkoj nadoknadi ubacio je Čabraja u kazneni prostor gostiju iz Koprivnice, sjajna je to bila lopta za utrčalog Kristijana Lovrića, koji nije uspio realizirati zicer i svladati vratara Filipovića pa je Slaven Belupo uspio na kraju ovog 'snježnog' dvoboja slaviti minimalnu 0:1 pobjedu.

Već u ranim popodnevnim satima bilo je jasno kako će bijeli pokrivač prekriti travnjak Gradskog stadiona i da će se ovaj već jednom odgođeni dvoboj 11. kola HT Prve lige odigrati u iznimno teškim zimskim uvjetima i na rubu regularnosti. Očišćeni su bili tek 16-erci na obje strane terena i linije, no, nije to bilo niti približno dovoljno da igrači pokažu svoje nogometno umijeće. Sve se svelo na borbenost i napucavanje lopte, jako je malo bilo pravih akcija, međutim, prilika nije nedostajalo...

Prva opasna situacija pred vratima Farmaceuta dogodila se već u četvrtoj minuti, Božić i Filipović startali su na Lovrića, 'mirisalo' je na kazneni udarac, ali sudac Bebek nije se niti konzultirao s VAR asistentima.

Desetak minuta kasnije Lovrić je ponovno u središtu pozornosti, prvo mu je Filipović obranio 'slobodnjak', a onda u nastavku akcije i majstorskom paradom zaustavio odličan pokušaj s desetak metara, iskosa s lijeve strane. Bila je to fenomenalna reakcija gostujućeg čuvara mreže.

Penal su tražili i gosti u 17 minuti, prvo je Jovičić rukom, ali uz tijelo, skrenuo loptu u korner, a nakon ubačaja iz kuta Bogojević je napucao Špikića u ruku. Bebek je ovaj put potraži pomoć iz VAR sobe, ali je donio odluku kako nije bilo za najstrožu kaznu.

U ostatku prvog dijela Goričani su bili malo opasniji, pokušali su iz daljine i Kalik i Lovrić, ali bez prave preciznosti.

Odlučio je na poluvremenu Dambrauskas Špikića ostaviti u svlačionici, ušao je Senegalac Matar Dieye, ali nije se puno toga promijenilo. Gorica je bila ofenzivnija, gosti su vrebali iz kontranapada, ali to se i najavljivalo prije početka ovog dvoboja.

Lovrić je prvi zaprijetio, no, uskoro je stigao ubojiti odgovor Koprivničanaca.

Steenvoorden je prekršajem za žuti karton zaustavio jednu kontru gostiju, ali nakon ubačaja iz slobodnog udarca Vinko Soldo je pravovremeno utrčao na peterac i iz neposredne blizine uspio je svladati Kahlinu u 54. minuti susreta.

Posljednjih pola sata proteklo je u kontinuiranom pritisku Gorice, bilo je tu svega, od gužvi u gostujućem 16-ercu, gdje je nedostajalo mirnoće i preciznosti pa sve do onog posljednjeg pokušaja Lovrića u četvrtoj minuti dodanog vremena. Jednostavno, ponovno je zakazala realizacija, i to već treću utakmicu u nizu.

Dvoboj s Varaždinom odlučen je pogotkom Lovrića iz penala, u remiju s Lokosima također je Lovrić zabio s bijele točke, a sada je Gorica upisala i poraz, a ponovno nije zabila gol iz igre.

Veliki je to problem za Dambrauskasa i njegov stručni stožer, koji u naredna tri tjedna mora pronaći pravo rješenje. U ponedjeljak je na rasporedu gostovanje u Puli gdje će Gorica biti favorit za osvajanje sva tri boda, nakon toga slijedi veliki derbi s trenutno vodećim Osijekom pa okršaj s Lokomotivom u osmini finala Kupa i gostovanje na Poljudu kod sve boljeg Hajduka, prije odlaska na Božićne i Novogodišnje blagdane.

"Nogomet je nogomet, u bilo kojim uvjetima i na bilo kakvom terenu," jasan je na početku analize bio litavski strateg.

"Uvjeti su bili neobični, ali jednaki za obje ekipe i tu se nemamo što žaliti. Razočarani smo rezultatom i mislim kako bolja ekipa nije pobijedili, uz sav respekt prema Slaven Belupu. Dobar su klub, mogu ima samo čestitati. Bez obzira na sve, mislim da smo odigrali dobru utakmicu, pokušavali smo dominirati, a imali smo i nekoliko jako dobrih prilika, ali bez tog završnog udarca. Trebalo je samo ugurati loptu u mrežu," smatra trener Goricepa dodaje: 

"Nakon što je Belupo iskoristio svoju šansu bilo im se lakše povući i braniti. Čak smo i tada bili opasni, ali nismo nažalost zabili."

"Iako dolazim iz zemlje gdje snijeg nije neuobičajena pojava, ne sjećam se da sam ikad igrao ligašku utakmicu u ovakvim uvjetima. Isto kao što nisam nikad igrao po onakvom vjetru kao nedavno u Šibeniku. Čak smo i posljednju utakmicu doma protiv Slaven Belupa igrali po onom potopu i obilnoj kiši. No, ponavljam, ne možemo na to utjecati, možemo se samo prilagoditi i utjecati na naš stav na terenu. Mislim da je on ipak bio dobar i mislim kako nismo iskoristili šanse i kako je to bila razlika između nas i njih. Prvi put ove sezone nismo zabili gol, ali je najvažnije da smo prilike stvarali i zato možda nisam baš tako jako razočaran. Čak smo i u ovim uvjetima imali kombinatoriku i dobre situacije pred protivničkim golom," zaključio je Dambrauskas.

Turopoljski prvoligaš propustio je veliku priliku bodovno se izjednačiti s Dinamom na drugoj poziciji ljestvice. Ovako s utakmicom više ima i dalje šest bodova prednosti ispred Hajduka, a tri manje od branitelja naslova, koji je na 26 bodova. Vodeći je Osijek s 27 bodova, ali ima i dva susreta više od Plavih.

(Foto: HNK Gorica)