°C 12

Povoljan ždrijeb: Gorici se smiješe okršaji s velikanima europskog rukometa

29.07.2020.

Damir Žbulj

Kratko je trajala neizvjesnost ždrijeba prvog kola kvalifikacija Europske lige. Rukometaši Gorice odmah su saznali kako će im suparnik biti rumunjski viceprvak AHC Potaissa Turda, što je možda i najpovoljniji rasplet.

Tamošnji rukomet nije u europskom vrhu, a u suparničkom kadru, osim dva srpska internacionalca, sve su domaći rukometaši.

-->> Nikolić poveo rukometaše u pripreme za Europu: Želimo napraviti iskorak!

Izbjegnuta su gostovanja u Bjelorusiji i Rusiji, točnije na Sjevernom Kavkazu, a po kvaliteti bi to trebao biti suparnik po mjeri, što garantira neizvjesne dvoboje i nadu u prolazak u nastavak natjecanja, drugi krug kvalifikacija, gdje čekaju klubovi poput našeg Nexea iz Našica, ali i velika imena europskog rukometa, kao što su Rhein-Neckar Löwen, Montpellier, Füchse Berlin...

Prva utakmica igra se krajem kolovoza (28./29.) u gradu Turdi u blizini Cluj-Napoce, u središnjem dijelu Rumunjske, a tjedan dana kasnije igra se uzvrat u Velikoj Gorici.

"Drago mi je da se cijela ekipa zadržala na okupu, dio igrača koji su bili na posudbi iz Zagreba potpisali su ugovore i ostali su s nama, što mi je posebno drago. Dečki su pokazali kvalitetu za Premijer ligu, a odlučili su se za Goricu, iako su u nekim drugom klubovima imali puno bolje financijske uvjete. To dovoljno govori koliko je ovo zdrava sredina i kako ima i drugih razloga za ostanak," istaknuo nam je predsjednik HRK Gorica Neven Karas.

"Ispravljena je sportska nepravda, koja je bila nakon poništenja prvenstva. Nakon prvog dijela natjecanja bili smo prvi na ljestvici, s pravom smo se nadali trećem mjestu na kraju sezone, koje bi nam garantiralo nastup u Europi. Ipak, evo nas u Europskoj ligi, bili smo spremni logistički, uplatili smo uz pomoć Grada i Zajednice sportskih udruga Velike Gorice 20 tisuća eura pologa EHF-u, znajući kako će neki klubovi odustati i kako neće uspjeti ispuniti uvjete. Posrećilo nam se, ušli smo u kvalifikacije," dodao je Karas, kojem se ispunila želja da Gorica na početku novog europskog puta zaigra protiv rumunjskog predstavnika.

"Čast je što i nastupamo u Europi, nakon tri godine smo to ponovno ostvarili i nadam se da ovaj put nećemo biti samo 'gosti' nego da ćemo proći i u drugo kolo kvalifikacija. Nažalost, i krajem kolovoza najmanje utjecaja na sve bude imao sport, a puno više zdravstveni i logistički prioriteti. Svima nam treba sreće da se uz ovu situaciju s pandemijom koronavirusa natjecanja budu mogla održati," zaključio je čelnik Gorice, koji se na početku priprema obratio igračima:

"Još jednom čestitam na rezultatima i uspjehu kojeg ste ostvarili, na prvom mjestu. Za nas ste vi prvaci! Imali smo sreće, bilo je sportske pravde i uspjeli smo osigurati plasman u Europu, kojeg ste vi zaslužili svojim igrama na terenu. Nadam se kako će nas poljubiti sreća i krajem osmog i početkom devetog mjeseca i da će biti povoljna situacija i da će se utakmice moći normalno odigrati."

"Ako sve bude po planu mislim kako se ne moramo bojati za rezultat, vjerujem kako ćemo u Premijer ligi biti na razini prošle sezone, a nadamo se i iskoraku u Europi!"