°C 7

Poletovci na 'online' Europsko prvenstvu: Marta Trgovac i Nikola Kos najuspješniji hrvatski predstavnici

24.09.2020.

Damir Žbulj

Europski šahovski savez organizirao je 'online' pojedinačno i ekipno Europsko prvenstvo za mlade dobne kategorije. Šahistice i šahisti natjecali su se u četiri konkurencije, U12, U14, U16 i U18, a ŠK Polet iz Buševca sudjelovao je s dvoje svojih predstavnika.

Marta Trgovac sudjelovala je u kategoriji do 14 godina, zauzela je solidno 27. mjesto s 5.5 bodova iz devet partija te je bila najuspješnija hrvatska predstavnica.

Nikola Kos u kategoriji do 12 godina je zauzeo 51. mjesto sa 4.5 boda i bio najuspješniji od hrvatskih igrača do 12 godina.

Sudjelovalo je 40 europskih šahovski federacija s ukupno više od 70 natjecateljica i natjecatelja. Svaki Savez mogao je prijaviti po tri igrača u svakoj kategoriji.

"Igralo se devet kola po 'švicarskom sustavu', a tempo igre je bio 25 minuta po igraču, plus pet sekundi dodatka za svaki potez. Hrvatski reprezentativci su nastupali u dvoranama u Zagrebu, Vukovaru i Zadru. Igrači su bili suglasni da se uključi funkcija 'share my screen', kako bi ih suci iz ECU-a mogli nadgledati, a dvorane su bile pokrivene kamerama tako da je bilo kakva mogućnost prevare bila spriječena," pojasnili su iz Poleta.

Ovo je još jedna potvrda kako šahovski klub iz Buševca spada u sam hrvatski vrh. Marta je nedavno na pojedinačnom kadetskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju u uzrastu do 14 godina.

Tereza Dejanović je ovogodišnja juniorska prvakinja Hrvatske... 

(Foto: Hrvatski šahovski savez)