°C 5

Pogodak i asistencija Špikića, 'mladi Vatreni' izborili Euro: Sretan sam što mogu igrati za svoju domovinu

18.11.2020.

Damir Žbulj

Talentirani velikogorički nogometaš Dario Špikić zabio je pogodak i upisao asistenciju u velikom 7:0 slavlju U-21 hrvatske reprezentacije nad vršnjacima iz Litve, kojim su uspješno završene kvalifikacije te je na kraju, uz 'malu' pomoć Grčke i BiH, osiguran plasman na  Europsko prvenstvo!

Mladi Vatreni svoju su dio posla maksimalno ozbiljno odradili u Puli i na kraju se sve posložilo na pravi način, onako kako smo i priželjkivali.

Špikić je načeo mrežu gostiju u 13. minuti fantastičnim udarcem s 20-ak metara u gornji kut protivničkog gola.

Nakon razočaravajućeg remija u Škotskoj mlada reprezentacija nije više ovisila sama o sebi, no, Bišćanovi izabranici željeli su pokazati kakao zaslužuju mjesto na europskoj smotri.

Musa i Šverko bili su strijelci do poluvremena, početkom nastavka precizan je i Šutalo, dok se u 66. minuti u listu strijelaca ponovno upisuje Musa, nakon sjajne akcije krilnog napadača Gorice.

Posao je zaključio Nikola Moro s još dva pogotka u mreži Litavaca, a treba istaknuti i sjajnog Divkovića, koji je imao tri asistencije.

Priliku je u finišu dobio još jedan igrač turopoljskog prvoligaša i naš 'domaći dečko' Krešimir Krizmanić, koji je u 83. minuti ušao umjesto Šverka.
 

Krenulo je tada osluškivanje ostalih rezultata, prvo je Grčka s 1:0 dobila Škotsku, što je omogućilo da Hrvatska s 20 osvojenih bodova završi na drugoj poziciji, a nakon što je BiH iznenađujuće svladala Belgiju, naša mlada selekcija ušla je među pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija ovih stresnih kvalifikacija.

Uz domaćine Mađarsku i Sloveniju, U-21 Europsko prvenstvo kao drugi u svojim grupama izborili su Poljska, Rumunjska, Portugal i Švicarska te pobjednici skupina - Češka, Njemačka, Danska, Nizozemska, Španjolska, Rusija, Engleska, Francuska i Italija.

DEČKI SU POKAZALI KAKO SE IGRA ZA HRVATSKU

Na sastav reprezentacije u Puli utjecao je i koronavirus, Hrvatska je bila bez sedam prvotimaca, među njima i Velikogoričanin David Čolina, inače član splitskog Hajduka, koji je u ovom ciklusu praktički bio standardni prvotimac na lijevom boku.

Naknadni poziv za susret u Puli dobio je ofenzivac Gorice Josip Mitrović, no, nije ulazio u igru.

"Situacija je bila specifična nakon te utakmica sa Škotima. Svakim danom smo ostajali bez nekolicine igrača, naposljetku nastupili bez sedmorice prvotimaca te nije bilo idealne pripreme. Ipak, dečki su ostali ozbiljni, odradili svoj dio..."

"Ja sam zadovoljan s 95 posto svega što smo odradili otkako sam postao izbornik, a onih pet minuta mladenačkog 'blackouta' mogu razumjeti"

"Dečki su pokazali kako se igra za Hrvatsku, prezentirali su hrvatski nogomet na pravi način - efikasno, kombinatorno i ozbiljno. Kvalifikacije su bile čudne, ali igrači su uvijek motivirani. Danas su bili smireni, pametni, nije im želja zamaglila prosuđivanje koje bi ih odvelo u nemirne vode. Ne samo da znaju igrati, nego se znaju i natjecati, a to im je važno za daljnju karijeru," analizirao je kraj kvalifikacija izbornik Igor Bišćan.

SVAKI NASTUP - OSTVARENJE SNOVA

"Ušli smo u utakmicu kao i u svaku drugu. Zabit što više golova i pobijediti. Nismo znali je li nam ovo zadnja utakmica generacije i to je bio jedan od razloga zašto smo tako dobro i izgledali," poručio je poslije dvoboja Špikić pa posebno naglasio:

"Sretan sam što sam ovdje, što mogu igrati za svoju domovinu. Svaki nastup je ostvarenje snova i nadam se da ću nastaviti tako i na Euru!"

Mladim velikogoričkim nogometnim snagama želimo što uspješniju sezonu i da u konačnici budu dio reprezentacije na Europskom prvenstvu, a za koju godinu i među 'pravim' Vatrenima, gdje trenutno naš turopoljski kraj i Veliku Goricu s ponosom predstavljaju i Marcelo Brozović i odnedavno Ante Budimir