°C 7

Ne može uvijek Lovrić biti spasitelj

18.06.2020.

Damir Žbulj

Nije HNK Gorica izgledala dobro u Gradskom vrtu, gdje je Osijek 2:1 pobjedom 'ubio' ambicije turopoljskog prvoligaša o izlasku u Europu.

Trenerska smjena u veljači, kad je umjesto Sergeja Jakirovića stigao Litavac Valdas Dambrauskas, nije donijela željeni učinak. Nije Gorica ništa efikasnija, a i dalje se oslanja na trenutak inspiracije Kristijana Lovrića, koji je novim spektakularnim pogotkom, njegovim 13. prvenstvenim ove sezone, samo još jednom potvrdio kako je prerastao Goricu i kako će mu uskoro trebati novi izazovi, ili u nekom od vodećih hrvatskih klubova ili u inozemstvu.

Kiki je u prošlom kolu prvi probio obranu Intera, a na listi najboljih strijelaca tek kapetan Hajduka Mijo Caktaš ima gol više, dok je na vrhu usamljen Mirko Marić iz Osijeka s 18 golova. 

Nakon povratka nogometa u Hrvatskoj, poslije pauze zbog pandemije koronavirusa, Goričani su remizirali bez postignutih golova u Koprivnici, uz poprilično slabo izdanje na travnjaku. Rezultatski uvjerljiva 3:0 pobjeda u Zaprešiću, protiv posrnulog Intera, koji je već jednom nogom u drugoligaškom društvu, nije mogla biti mjerilo prave snage ove 'nove' Gorice. Dambrauskas je imao dovoljno vremena da prenese svoje ideje i vizije na igrače, vidljiva je promjena u stilu igre, no, to ne znači da je to kvalitetnije ili učinkovitije nego što je bilo ranije i da je ova Gorica spremna ući u borbu s Hajdukom, Rijekom, Osijekom ili Lokomotivom za europske pozicije.

U završnici sezone, u posljednjih sedam kola, potrebno je već razmišljati o tome kako će Gorica izgledati u novoj sezoni, na koje igrače može računati, od kojih se treba oprostiti i na kojim se pozicijama treba dodatno osnažiti, ako želi igrati značajniju ulogu u domaćem prvenstvu.

"Nismo odigrali onako kako smo očekivali, ali moramo čestitati i Osijeku, koji je odigrao jako dobru utakmicu. Pogotovo u prvom poluvremenu, kad smo mi bili 'drugi najbolji' na svakoj lopti, u svakom duelu, u svakom dodavanju, u svakoj drugoj lopti... Zbog toga im nismo mogli parirati na pravi način," analizirao je utakmicu litavski nogometni strateg.

Gorica je tek početkom drugog poluvremena u Osijeku izgledala kao bolja ekipa, no, nije to dugo trajalo i drugi gol domaćih usmjerio je utakmicu.

"U drugom poluvremenu pokušali smo se vratiti u utakmicu, izgledali smo kudikamo bolje, većinu vremena proveli smo na protivničkoj polovici, ali kad igraš protiv momčadi kao što je Osijek, kad si u rezultatskom zaostatku, i to u gostima, za očekivati je da će oni biti opasni u kontranapadima. U jednom od njih primili smo i drugi gol, nakon čega smo ponovno pokušali zakomplicirati utakmicu, no ovaj Lovrićev gol došao je ipak prekasno."

Zaostatak za petom pozicijom sad je ogromnih deset bodova, sedam kola prije kraja ove turbulentne sezone.

"I kad je razlika bila sedam bodova, bila je ogromna, a sad pogotovo. Međutim, idemo sad izvući najbolje iz situacije u kojoj se nalazimo, jer u sportu je najgore biti prosječan. Točnije, ne boriti se ni za što. Trebaju nam izazovi, nešto za što se možemo primiti, a mi ćemo si to i stvoriti. Odredit ćemo koliko do kraja sezone moramo bodova osvojiti, koliko golova zabiti... Naravno, ako se otvori neka prilika, ako nam Osijek ponudi nekakve poklone do kraja prvenstva, objeručke ćemo ih prihvatiti," nada se Dambrauskas.

Već u subotu u večernjem terminu (21.05 sati), uz navijače na Gradskom stadionu, Gorica dočekuje zagrebački Dinamo.

"Sve momčadi u ovoj ligi znaju igrati, bore se, imaju sustav, drže se taktičkih postavki... Naravno, uvijek je teško igrati protiv Dinama, to je protivnik o kojem ne treba previše govoriti, sve se tu zna, ali mi imamo svoje ciljeve i planove, jedino nam preostaje izaći na teren i ostvariti ih," optimistično je poručio trener.

Goričane nakon Dinama očekuje gostovanje u Rijeci pa onda domaći okršaj s Hajdukom. Možda je ova sezona ostala bez ostvarenja ciljeva, jer lani je u ovo vrijeme Gorica čvrsto držala peto mjesto i do posljednjeg se kola borila za izlazak u Europu, međutim, to ne znači da je i završila...

Ove godine rezultatski je evidentno napravljen korak unatrag, no, posljednjih sedam kola bit će izuzetno važni, pogotovo kako će Gorica izgledati na terenu protiv klubova iz gornje polovice ljestvice, jer će u potpunosti pokazati i razotkriti jesu li trenerska smjena i potezi klupske Uprave bili opravdani ili ne.