°C 9

Mesnik: Nadam se da ćemo u novoj sezoni nadoknaditi sve propušteno

19.08.2021.

Damir Žbulj

Omladinski pogon Udarnika u posljednjih nekoliko sezona, od kad je u velikogoričkom klubu Josip Mesnik, postiže sjajne rezultate. Mlade rukometašice igrale su tri puta na završnici državnog prvenstva, gdje su ostvarile povijesne uspjehe.

Samo jedan u nizu je i nastup na Plazma Sportskim igrama mladih, gdje su Udarnice pod Mesnikovim vodstvom bile najbolje u domaćoj konkurenciji i sada će u Splitu na međunarodnoj završnici predstavljati i Veliku Goricu i Zagrebačku županiju i Hrvatsku i naš ženski rukomet.

Prije odlaska mladih rukometašica u Split razgovarali smo s njihovim trenerom Mesnikom, koji je i voditelj omladinskog pogona Udarnika.

Svjetska pandemija ostavila je trag i na naš lokalni sport, nije bilo lako niti trenirati...

"Klubovi su trenirali 'zbrda zdola', koliko je stožer dopustio i dozvolio. Netko više, netko manje, ovisno o uvjetima koje ima. Naše juniorke, rođene 2004., su trenirale, pa smo im 'pripojili' 2005. i 2006. godište. Imali smo sreću da smo igrali nekoliko seniorskih utakmicu u Kupu pa smo jednim dijelom i zbog toga smjeli trenirati. Odradili smo solidan broj treninga, ali smo odigrali jako malo utakmica, što je curama u ovim godinama najvažnije i najviše trebalo."

"Možda smo odigrali kroz sezonu 15-ak trening utakmica, koje nemaju natjecateljsku draž. Na proljeće smo odigrali regionalno natjecanje Sportskih igara mladih, nekih sedam utakmica i tu se pokazalo koliko smo dobro trenirali, jer smo osvojili prvo mjesto i izborili državnu završnicu."

"Spojili smo ugodno s korisnim, u to vrijeme se gotovo ništa nije igralo, znali smo da nema niti turnira i ovo nam je bila sjajna prilika da cure osjete draž natjecanja i da igraju pod nekim 'pritiskom'. Imali smo oscilacija, ali smo na kraju ipak bili prvi," istaknuo je Mesnik pa se osvrnuo i na lijepo iskustvo u Makarskoj:

"Sudjelovali smo i na jednom međunarodnom turniru u Makarskoj, gdje smo bili s tri naše selekcije. Odigrali smo dobro, osvojili treće mjesto, imali smo najbolju vratarku, za Niku Škarpu, dobili smo ukupno priznanje kao klub za ostvareni uspjeh. Pokazali smo da smo i u ovoj pandemijskoj sezoni u našoj školi rukometa uspjeli napraviti neki iskorak i nastavili smo težiti ostvarenju našeg cilja, a to je da imamo prepoznatljivu školu rukometa u Hrvatskoj i da se približimo našim vrhunskim klubovima koji rade dobro s mlađim dobnim uzrastima."

Rukometašice Udarnika su u Splitu na državnoj završnici pokazale kako se talentom i radom može ostvariti svoje ciljeve.

"Za državnu završnicu Sportskih igara mladih u Splitu nismo se mogli puno pripremati. U srpnju nam se bilo teško skupiti, zbog praznika i odmora, ali sam curama odredio individualne treninge. Praktički smo otišli bez pravih treninga, imali smo malo i sreće, povoljniji ždrijeb na otvaranju natjecanja, ali cijeli put i samo natjecanje bili su veliko iskustvo za naše djevojke. Putovali smo više od osam sati vlakom, s nama su tamo bile i neke druge momčadi, cure su sklopile neka nova prijateljstva."

"U Splitu smo imali vrhunske uvjete, sjajan smještaj u sveučilišnom kampusu, vrhunsku hranu, organizacija je bila stvarno na visokoj razini. Tih dana je bilo tamo gotovo četiri tisuće natjecateljica i natjecatelja, u deset sportova, stvarno je to jedna lijepa priča," ispričao nam je Mesnik pa čestitao i mladim velikogoričkim nogometašicama, koje su također bile najbolje u Hrvatskoj:

"Nadovezali smo se na uspjeh naših mladih nogometašica, čestitam i njima na osvajanju prvog mjesta u Splitu. Bit ćemo sada opet zajedno dole i baš je odlično da iz jednog takvog grada kao što je Velika Gorica naše ekipe sve češće dolaze na te državne završnice i tamo ostvaruju zapažene rezultate. Sve je to jedna vrhunska priča i nadam se da će to biti jedan poticaj da se više ulaže, pogotovo u ženski sport."

"Vidi se da ovdje ima talenta i da ima struke koja želi raditi s tom djecom i da sve to želi podignuti na jednu još veću razinu."

Na splitskim Gripama suparnice će biti vršnjakinje iz Srbije i Bosne i Hercegovine...

"Na državnoj završnici bile su i odlična ekipa Dugopolja, bila je i Podravka, Virovitica, Zrinskog, sve su to klubovi koji nešto znače u Hrvatskoj. Nije nam bilo lako i na kraju smo u finalnom meču zabili gol za pobjedu s istekom vremena. Bila je to baš nagrada za trud kojeg smo uložili kroz cijelu sezonu."

"Sad imamo jednu veliku priliku predstavljati Hrvatsku na međunarodnoj završnici, nadam se kako ćemo to na jedan odličan način napraviti, što našim ponašanjem, što samom igrom i da ćemo na pravi način predstavljati i našu Veliku Goricu i Zagrebačku županiju. Vidjet ćemo gdje će nas to odvesti, takav maksimalan pristup," istaknuo je voditelj omladinskog pogona ŽRK Udarnik.

Klub se na svim razinama počeo intenzivno spremati za novu sezonu, u školu rukometa dovedena je iskusna trenerica Vesna Miletić, dok je seniorke preuzeo Dario Zrnić, jedno jako dobro poznato ime u goričkom rukometu.

"Nadam se kako će pandemija malo 'zanijemiti' i da ćemo dobiti priliku raditi što više s našim mladim rukometašicama. Naše najmlađe igračice su stvarno bile jako zakinute..."

Planovi su i dalje ambiciozni, ali i ostvarivi...

"Naš veliki cilj je i dalje da sa svojim programom uđemo u sve četiri velikogoričke Osnovne škole i da tamo pokušamo skupiti što više curica i da na kraju dođemo na još jednu veću razinu, ozbiljniju i da ćemo kroz kvantitetu doći i do kvalitete. U 2010. i 2011. godištu imamo već dosta curica, dobili smo i vrhunsku trenericu Vesnu Miletić, koja stvarno iza sebe ima jako puno iskustva i dobrih rezultata, koja će raditi s generacijama 2008., 2009. i 2010. i mislim da će se to vidjeti na podizanju kvalitete. Seniorke je preuze jedan Dario Zrnić, isto trener koji je jako dobar i cijenjen, koji će sigurno podignuti nivo našeg kluba. Tu je naravno i naša trenerica Martina Vugrinović..."

"Cilj nam je svakako sa što više ekipa izboriti završnice, prvenstveno s 2005. i 2006. godištem. Pokušavamo biti realni davat ćemo svoj maksimum. Igrat ćemo svoje državno prvenstvo, ali će djevojke sudjelovati i u 3. HRL kao seniorska ekipa, gdje će se cure imati priliku 'kaliti', stjecati još više iskustva kroz jače suparnice. Nadam se kako ćemo u novoj sezoni nadoknaditi sve ono propušteno u ove proteklih godinu i pol dana."

Udarnik će krajem godine predstavljati naš grad i Županiju na jednom od najvećih i najkvalitetnijih svjetskih rukometnih turnira za mlađe dobne uzraste.

Uskoro će Udarnice nastupiti i na snažnom i masovnom turniru u Čakovcu...

"Idemo na veliki turnir u Švedsku, u Lund, krajem prosinca. To je jedan od boljih rukometnih turnira u Europi, naravno i svijetu. Tamo će odmjeriti snage s drugim školama rukometa, od skandinavske pa do svih ostalih. U ovom pripremnom razdoblju idemo na jedan veliki turnir u Čakovec, Pozoj International Handball Cup, a tamo će biti najbolje ekipe u Hrvatskoj u tim mlađim godištima i imat ćemo priliku odigrati dobre i čvrste utakmice. Nije nam rezultat u prvom planu, ali želimo odigrati egal s tim našim jakim ekipama i možda 'skinuti koji skalp'. Prioritet nam se dobro pripremiti za početak natjecanja i da odigramo kvalitetno ovu novu sezonu pred nama, gdje ćemo pokušati dosanjati taj san i još jednom otići na državnu završnicu prvenstva Hrvatske..."

"Nadam se da će nas taj naš pravi pristup negdje i odvesti," zaključio je Mesnik.

U Splitu rukometašice Udarnika utakmice igraju u četvrtak, 19. kolovoza, a prvi meč je zakazan za 15.15 sati protiv Lavica iz srpskog Kraljeva.

Pod vodstvom trenera Josipa Mesnika u Splitu su Nika Škarpa, Nela Mladić, Iva Štefan, Iva Karaula, Ivana Fratnik, Veronika Šabarić, Antea Čičak, Lucija Horvatić, Sara Tatarević, Iva Pisk, Ira Mikulin te Ana Marija Bunoza, igračica koju je Udarniku za Sportske igre mladih ustupila RK Dalmatinka iz Ploča.