°C 6

[FOTO] Doček svjetskih prvaka, Lucian Bura najbolji strijelac i najbolje desno krilo

28.06.2022.

Damir Žbulj

Na najbolji mogući način hrvatski rukometaši na pijesku zaključili su nastup na Svjetskom prvenstvu u grčkom Heraklionu na otoku Kreti!

U velikom finalu, protiv velikog rivala Danske, u reprizi završnice prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, Hrvatska je ovaj put slavila te je zasluženo osvojila titulu najbolje reprezentacije na svijetu u ovom atraktivnom sportu, koji je na pragu ulaska na Olimpijske igre.

Hrvati su Dance dobili s 2:0 u setovima, rezultatom 24:22 i 21:18, uz sjajne partije Velikogoričana Luciana Bure i njegovog klupskog suigrača iz HRK Gorica Filipa Goričanca tijekom cijelog turnira.

Nakon prošlotjednog juniorskog zlata, još jedna zlatna medalja dodana je u bogatu kolekciju medalja Hrvatske u rukometu na pijesku. Osvojenim seniorskim zlatom u Grčkoj, broj odličja popeo se na 30. Nakon pobjede protiv Grčke u polufinalu i Danske u finalu, Hrvatska se okrunila titulom svjetskih prvaka, a zlato iz Herakliona ukupno je treći naslov Svjetskih prvaka u hrvatskoj povijesti, nakon Cadiza 2008. i Budimpešte 2016. godine.

Lucian Bura uvršten je u najbolju postavu svjetske smotre, proglašen je najboljim desnim krilom Svjetskog prvenstva u Grčkoj, a također je odnio i titulu najboljeg strijelca prvenstva s 85 postignutih golova.

Izuzetno važan dio stručnog stožera hrvatske reprezentacije bila je i fizio Lukrecija Čurek, koja se brinula o zdravlju naših svjetskih prvaka, i seniora i juniora, kroz protekla dva tjedna na Kreti.

U odličnoj atmosferi u zagrebačkoj Zračnoj luci, uz obitelj, prijatelje i vjerne navijače, dočekani su naši zlatni rukometaš...

"Na ove nagrade ne gledam kao na individualne nagrade, nego kao produkt ekipe i zahvalu što su mi dozvolili da budem 'egzekutor' i da najviše pucam i da se na meni bazira igra..."

"Imali smo dobar napad. još bolju obranu, ali najveća prednost nam je što najviše od svega mrzimo gubiti," jasno je objasnio Lucian Bura, koji je izabran za najbolje desno krilo, a bio je i najbolji strijelac ovog Svjetskog prvenstva!

Hrvatska je osvojila zlato bez ijednog poraza, a finalu je bila bolja od Danske, u reprizi prošlogodišnjeg finala Europskog prvenstva, ali sada sa sretnim završetkom.

"Znali smo što nas čeka, pripremali smo se za to cijelo vrijeme," zaključio je Bura.