°C 15

Črnko: Rezova mora biti, no, oni će sačuvati klub

13.04.2020.

Damir Žbulj

Sport je samo jedan mali, ali izuzetno značajni, segment našeg društva koji je posebno pogođen ovom nezapamćenom svjetskom pandemijom.

Nastavak nogometne sezone je i dalje pod znakom pitanja, a tako je i u Hrvatskoj, koja ima nekoliko mogućih scenarija i opcija da se prvoligaško natjecanje ipak privede kraju.

HNK Gorica je poput svih ostalih nogometnih klubova u teškoj situaciji, no, sada je pravi trenutak da se ulože dodatni napori kako bi se iz ove krize izašlo sa što manje štete.

"Iskreno, ovako nešto nitko nije mogao ni sanjati. No, ovo su situacije koje preko noći prerastaju u velike životne prekretnice i onaj tko kaže da je bio spreman na tako nešto je lud. Mislim da su se mjere nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade RH pokazale itekako dobrima i iako ja spadam u skupinu onih koji idu 'glavom kroz zid' i u sve idem s velikom dozom rizika, prilagodio sam se, ostali smo doma, pronašli neke nove aktivnosti i konačno mogu reći da imam godišnji nakon punih 20 godina."

"Često se prisjetim i stare uzrečice kako iz svakog zla ispadne i nešto dobro," poručio je predsjednik Gorice Nenad Črnko, koji je kao član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza sigurno dodatno upućen u aktualno stanje.

"Ovo je situacija koja će promijeniti mnogo toga ne samo u Gorici, već u ekonomiji, gospodarstvu i društvu općenito. Nemoguće je procijeniti u kojim razmjerima i koliko će biti štete, jer mnogo toga ovisi kada i za koliko dana, tjedana ili mjeseci ćemo se ponovno vraćati u normalu u gospodarstvu, pa onda i u nogometu prvo s treninzima pa utakmicama. Tek tada ćemo znati približno točne procjene financijske štete, ali i one će ovisiti o mnogo parametara, a jedan od osnovnih je taj hoće li taj povratak imati uzlaznu putanju u svim segmentima ili ćemo imati povrat pandemije, što nikako neću ni zamišljati kao mogući scenarij," prenosi službena klupska stranica. 

"Hrvatski profesionalni nogomet opstaje iz pet najvažnijih segmenata: prodaja ulaznica, sponzori, televizijskih prava, transferi i UEFA solidarnost, koja se ostvaruje ulaskom nekog od naših klubova u skupinu Lige prvaka. Prihodi iz Proračuna se u ukupnim budžetima profesionalnih klubova kreću pet do deset posto ukupnih potreba. I kada preko noći ostanete bez prva četiri, UEFA solidarnost dolazi u studenome, ostaje vam tek onih pet do deset posto proračunskih sredstava koja su također smanjena za pedeset i više posto, doslovno shvatite da ste na tri do pet posto potrebnih sredstava za egzistenciju kluba," rekao je Črnko pa dodatno istaknuo:

"No, mi smo već neke izvanredne korake i financijske injekcije, koje neće biti dostatne, ali će ublažiti krizu, dogovorili s našim litavskim partnerima i u ovom trenutku mogu 'bez fige u džepu' reći da nam je to partnerstvo nešto najbolje što nam se dogodilo posljednjih godina, te da će upravo ta konekcija i naša dugoročna politika stabilnosti pomoći da Gorica opstane i da iz svega izađemo prvenstveno normalni."

Rezanja i racionalizacije troškova ipak mora biti...

"Napravili smo i novi, krizni financijski plan, još uvijek razgovaramo i kalkuliramo svi zajedno, no, za nas je najvažnije da klub uredno podmiruje svoje obaveze. Svjesni smo svi realnosti da nakon potpuno isplaćenih obaveza za veljaču, rezova za sljedeće mjesece mora biti, no, oni će sačuvati i klub i sve ljude koji funkcioniraju unutar sustava na duže vrijeme."

Neki radovi se jednostavno ne mogu zaustaviti, kako na infrastrukturi Gradskog stadiona, tako i na terenima...

"Moramo biti svjesni da je ova kriza dosta toga osakatila, a mjerama prema građanima koje je provela Vlada gotovo su opustošeni porezni prihodi gradova i županija što je direktno utjecalo i na sport. Koliko god da smo postavili buduće troškove u iznimno progresivnu racionalizaciju, neke stvari se jednostavno moraju odraditi zbog toga da umanjimo potrebu budućih saniranja šteta, ali većina stvari, poput LED ekrana u velikoj dvorani ili sjedalica na istoku, je plaćena još u prosincu i siječnju i sada se samo dovršava."

"Kvarcni pijesak spada u obavezu i kad su krize jer se njime čuvaju tereni, a i investicija nije velika jer strojeve imamo, tako da smo maksimalno racionalizirali. Morat ćemo još pronaći neka sredstva za samo nužne radove poput proširenja nosača velikog LED semafora jer novi moduli kupljeni još u prosincu samo što nisu stigli, izolacije jednog dijela istoka gdje curi voda te zamjene nužnih dijelova busenova na terenima, ali siguran sam da ćemo sve vrlo brzo završiti," pojasnio je čelnik HNK Gorica.

Naravno, ne zna se niti termin nastavka rada Nogometne škole, a natjecanja za mlađe dobne kategorije se ove sezone vjerojatno neće nastaviti.

"Mislim da ovakve stvari najviše pogađaju djecu koja možda još ne shvaćaju sve ozbiljno, a onda i roditelje koji moraju djecu zadržati doma. Nisam previše siguran da ćemo i kada i ako popustimo mjere moći održati sva natjecanja u svim selekcijama da bi se lige završile, bliže sam onome da je proljetni dio za klince završen, iako treba još sačekati tri do četiri tjedna."

"Članarinu smo ukinuli s 1. ožujkom i smatramo da je to jedino logično i do daljnjeg se ne naplaćuje. I trenutno je to nebitna stavka u cijelom sustavu. Radije bih da svi ostanemo zdravi i da se vratimo što prije na terene, a sve ostalo, pa tako i članarine tek kad se sve vrati u koliko toliko normalno funkcioniranje."

Odluka o nastavku sezone najranije bi se mogla donijeti 20. travnja, a to bi značilo da će se HT Prva liga vratiti 16. svibnja. Ipak, iz ove pozicije, iako su epidemiološki pokazatelji dobri, čini se kako je to poprilično nerealno.

Izglednije je, ako će nastavka uopće biti, da on bude zakazan ili za 30. svibnja ili za 13. lipnja, no, u svakom slučaju sezona mora završiti najkasnije do 2. kolovoza.

"Prvo treba biti realan i vidjeti hoćemo li uopće nastaviti sezonu. Nakon toga je pitanje kada i u kojim uvjetima, a vrlo je realno da ako će se uopće i razmišljati o nastavku da to bude u potpuno zatvorenim sustavima bez gledatelja," otkrio je Črnko, koji se i dalje nada kako će se Gorica boriti za petu poziciju na ljestvici, iako smjena trenera Jakirovića i dolazak Litavca Dambrauskasa možda i nisu donijeli očekivani pomak.

"Kao što sam rekao prije, treba biti iskren i odmah se pomiriti s činjenicom da ništa više neće biti isto, no, o samom rezultatu u konačnici će odlučivati koliko je koji klub uspio stabilizirati situaciju i koliko će igrači psihološki izaći jaki iz svega toga. Sve ostalo su nijanse. Ja i dalje, ukoliko se natjecanje nastavi, očekujem iz preostalih deset utakmica svih deset pobjeda, ali kod mene je to normalno, jer ja uvijek prije početka sezone kažem da je moja ambicija u svakoj utakmici pobijediti. Realno, bio bih zadovoljan da se barem uključimo u borbu za petu poziciju i da barem malo zakuhamo i tu borbu, pa makar na kraju ostali na šestoj poziciji koju čvrsto držimo i sada. Treba biti realan i priznati da smo odradili dvije sezone iz snova i da smo prebacili sva očekivanja javnosti unazad dvije godine."

Prvi čovjek HNK Gorica, predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije i član Izvršnog odbora HNS-a za kraj je slikovito poručio:

"Ostanite doma još neko vrijeme, jer cijena koju bismo u budućnosti mogli plaćati je sad najmanja, iako mnogi toga nisu svjesni. Vjerujem da ćemo zajedno prebroditi ovo, da ćemo koliko toliko smiriti pandemiju, a onda kad izađemo na terene i stadione pridonijeti i onoj teoriji o 'imunitetu krda' i pobijediti u možda i najvećoj utakmici za čovječanstvo. Ponekad ne možemo ni sanjati kakvu utakmicu trenutno igramo i da smo dio jedne od najvećih reprezentacija u povijesti čovječanstva koja možda ovih dana, odnosno tjedana igra i svoju najvažniju utakmicu. I zato još jednom apeliram na sve, slušajte upute, ne bojte se jer mi smo jači od toga, ostanite doma, a uz sve iskoristite i ove blagdane da nam već sutra bude bolje."