°C 27

Zmajlović izrazio sućut HSS-ovim biračima

30.07.2021.

Maja Peranić

Nakon što je pred novi pokušaj konstituiranja Županijske skupštine, njihov koalicijski partner HSS dogovorio potrebnu većinu s HDZ-om i partnerima kazavši kako je to bilo potrebno kako bi se izbjegli novi izbori, na tvrdnje iz HSS-a reagirao je SDP. Iako je HSS priopćio kako su dogovor sklopili s HDZ-om zbog, kako kažu, njihove spremnosti da podrže HSS-ovog kandidata za predsjednika skupštine, dok SDP to nije bio spreman učiniti, iz SDP-a tvrde kako to nije točno. U priopćenju ističu da su bili spremni na sve verzije koje ne uključuju dogovore s HDZ-om, a poteze HSS-a nazvali su prijevarom i nepoštivanjem koalicijskog dogovora.

-Većina u Skupštini Zagrebačke županije moguća je i bez HDZ-a, neosporna je to činjenica koja demantira tvrdnje HSS –a Zagrebačke županije da u koaliciju sa HDZ-om ulaze kako bi se spriječili novi izbori.  Četiri HSS-ova člana Županijske skupštine izabrana su na listi SDP-a, a obje su stranke imale i zajedničke kandidate za izvršnu vlast na svibanjskim lokalnim izborima-ističu iz SDP-a.

-SDP je spreman podržati svaki prijedlog za izbor predsjednika ili predsjednice Skupštine na konstituirajućoj sjednici koji ne podrazumijeva suradnju sa HDZ-om – izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije i naglasio da je ovo što radi HSS direktna prevara i nepoštivanje koalicijskog sporazuma i još važnije brutalna izdaja birača. Za HDZ su do prije neki dan govorili da bi takvu stranku u demokratskom društvu trebalo zabraniti.

-Mislili smo da je ono što je napravio HNS kad je pretrčao HDZ-u vrh političkog licemjera, ali HSS sada pokazuje da je još gori od HNS-a. Jasno je kud to sve vodi, pa ću su se usuditi unaprijed izraziti sućut svim HSS-ovim biračima – istaknuo je Zmajlović.

SDP Zagrebačke županije predvodio je listu za Županijsku skupštinu koja je na svibanjskim izborima dobila povjerenje najvećeg broja glasača Zagrebačke županije. Slijedom toga kroz rad u Skupštini Zagrebačke županije dosljedno ćemo inzistirati  na našim programima i projektima, stoji u priopćenju županijskog SDP-a.