°C 3

ZL Franjo Tuđman potpisala povelju 'Zračne luke kojima vjerujemo

19.01.2021.

Maja Peranić

ADP grupa (Aéroports de Paris) i nekoliko tvrtki partnera iz grupacije - TAV Airports, Airports International Group (Amman) te zračne luke Liège, Zagreb, Nuevo Pudahuel (Santiago de Chile) i Ravinala (Madagaskar) potpisale su povelju "Zračne luke kojima vjerujemo" (Airports for trust).

Ovom poveljom zračne luke potpisnice najavljuju pojačanu suradnju u izgradnji održive i odgovorne budućnosti.

Sve zračne luke potpisnice povelje dijele zajedničku ambiciju: biti vodeće kompanije u pogledu zaštite okoliša u svom području djelovanja i poduzimati dodatne inicijative za proširenje politike zaštite okoliša na sve segmente poslovanja zračne luke.

S tim ciljem, potpisnice povelje obvezuju se usmjeriti poslovanje prema operacijama s nultim utjecajem na okoliš kako bi se do 2030. postiglo značajno smanjenje/nulta emisija CO2 na svim zračnim lukama, potpisnicima povelje, ali i aktivno sudjelovati u tranziciji korištenja energenata povoljnijih za okoliš u zrakoplovnom sektoru i, ako je primjenjivo, koristiti ih u poslovanju zračne luke.

Također, obvezuju se i promovirati integraciju svake zračne luke u sustav lokalnih resursa te smanjiti utjecaj na okoliš u projektima planiranja i razvoja zračnih luka (adekvatnim dizajnom i obnovom infrastrukturom).

Suradnja s lokalnim zajednicama i dionicima

Kako kažu iz Zračne luke Franjo Tuđman, potpisnice Povelje uvjerene su da uravnoteženi i održivi razvoj aerodromskih aktivnosti doprinosi stvaranju vrijednosti za lokalnu zajednicu, s posebnim naglaskom na mlade. Jačanje utjecaja značaja zračne luke u lokalnoj zajednici dugoročno je čimbenik razvoja inovacija.

Stoga su se potpisnice obvezale na četiri cilja:

-Aktivno sudjelovanje u poboljšanju životnih uvjeta lokalnog stanovništva i smanjenju izloženosti buci;

-Izgradnja dugoročnih odnosa povjerenja sa zajednicom i lokalnim dionicima;

-Širenje pozitivnog utjecaja zračne luke na lokalne zajednice (posebno u pogledu edukacije i zapošljavanja);

-Širenje aerodromske zajednice i zajedničkog djelovanja, kako bi se povećali pozitivni učinci zračne luke.

 -Ponosni smo što je Međunarodna zračna luka Zagreb dio projekta „Zračne luke kojima vjerujemo“, što nas obvezuje na dodatnu odgovornost za bolju i održivu budućnost- izjavio je Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave MZLZ d.d. u povodu potpisivanja povelje.

Kao članice vodeće svjetske mreže zračnih luka, zračne luke potpisnice Povelje potvrđuju da njihova društvena i ekološka odgovornost nije ograničena samo na njihove zaposlenike i korisnike usluga (putnike, kupce, dobavljače i ostale sudionike u avio industriji), već se odnosi i na sve dionike u zemljama u kojima je grupacija prisutna.

Unatoč najvećoj krizi u povijesti zračnog prometa, ADP grupacija i njezini partneri uvjereni su da ovo razdoblje može omogućiti izgradnju održive i odgovornije budućnosti, a samim time i vraćanje povjerenja građana kroz akcije u službi zaštite okoliša i zajednice.

Snaga mreže

Ovom poveljom potpisnice, također, priznaju potrebu za procjenom ekološkog i socijalno-ekonomskog utjecaja svojih zračnih luka te za transparentnim praćenjem napretka na svim spomenutim ciljevima. Postavljen je cilj unaprjeđenja cijele mreže razmjenom iskustava i najboljih praksi.

Povodom potpisivanja povelje, Augustin de Romanet, predsjednik i izvršni direktor ADP grupe (Aéroports de Paris), kazao je: „Povelja "Zračne luke kojima vjerujemo" utjelovljuje zajedničku viziju budućnosti naše zračne industrije. U vrijeme kada se zračni promet u cjelini suočava s jednim od najtežih izazova u povijesti, u borbi protiv globalnog zagrijavanja, koristimo priliku da dubinski izmijenimo svoj industrijski model i primijenimo učinkovitije i odgovornije procese, a to znači smanjenje utjecaja ugljičnog dioksida te jačanje veza s lokalnim dionicima. ADP grupa i njeni partneri već su vodeća svjetska mreža zračnih luka i potpisivanjem ove povelje želimo postati prva održiva zajednica zračnih luka u svijetu.“