°C 12

Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu

09.06.2020.

Redakcija

Završena je energetska obnova PŠ Kerestinec. Zgrada škole dobila je toplinsku ovojnicu debljine 12 centimetara, zamijenjena je vanjska stolarija, rekonstruiran je sustav grijanja pa se sada kao energent koristi plin, prostorije škole dobile su novu, učinkovitiju led rasvjetu, uređeno je predvorje zgrade...

- Radovi su se odvijali istovremeno s održavanjem nastave, pa su učenici od početka bili upoznati kako oni napreduju.Već sada pokazale su se velike uštede na računima. Cijene energenata išle su gore, a cijene na našim računima dolje - rekla je Anica Magdalenić, ravnateljica OŠ Sveta Nedelja. 

U obnovu je uloženo 2,9 milijuna kuna. Pola ovoga iznosa osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a drugu polovicu, u jednakim omjerima, Grad Sveta Nedelja i Zagrebačka županija.

- Primjer je ovo dobre sinergije Grada i Županije. Imali smo sreće i sve je išlo dosta glatko - rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

U ime osnivača škole, završnoj konferenciji projekta prisustvovao je župan Stjepan Kožić.

- Energetska obnova stvorila je kvalitetne uvjete za boravak djece u ovoj školi, ali i nastavnika. Treba reći da se u potrošnji energenata očekuju uštede od 70 posto. Novac kojega ćemo tako uštedjeti koristit ćemo za druge potrebe škole, kako bi djeci stvorili još kvalitetnije uvjete obrazovanja. Podsjećam kako se u županiji trenutno energetski obnavljaju još četiri školske zgrade, u Rakovom Potoku, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Ivanić-Gradu - rekao je župan Kožić.

Riječ je o značajnim iznosima, ukupno 62 milijuna kuna. Od toga je 27 milijuna bespovratnih sredstava, a 35 milijuna je osigurala Zagrebačka županija.

- Ne znam ulaže li ovoga trenutka neka druga županija toliko novca u energetsku obnovu škola. Županija, kroz kapitalnu gradnju, ulaže u školstvo ove i iduće godine ukupno 140 milijuna kuna. Veliko smo gradilište i to u vremenima kada je bitno svako radno mjesto - rekao je župan.

Galerija slika

Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu Završena je energetska obnova područne škole u Kerestincu