°C 13

Zaprešićki Dom zdravlja u energetskoj obnovi vrijednoj 4,7 milijuna kuna

06.08.2019.

Petar Brnada

Zgrada zaprešićke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije koja je izgrađena 1962. godine, a dograđivana 1968. godine već neko vrijeme ne zadovoljava današnje standarde i norme energetske učinkovitosti zgrade i utroška energenata potrebnih za grijanje i hlađenje, pa se tako prionulo njenoj obnovi.

Naime, radovima koji su u tijeku provest će se energetska obnova i povećanje energetske učinkovitosti zgrade, a provedba projekta sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

-Radovi obuhvaćaju izvedbu kontakt fasade s toplinskom izolacijom na punim dijelovima pročelja, toplinsku izolaciju i hidroizolaciju krova, zamjenu stare ostakljene drvene stijene novom energetski učinkovitijom iz PVC profila, zamjenu postojećeg sustava grijanja novim, baziranim na sustavu dizalice topline zrak/voda te zamjenu postojećih rasvjetnih tijela novima energetski učinkovitijima. Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete, povećat će se ugoda boravka korisnicima i značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Tako će se realizacijom planiranih mjera, na godišnjoj razini, ostvariti ušteda od 60% za grijanje, 54% za rasvjetu te za 80% smanjiti emisija štetnih stakleničkih plinova- naveli su iz Grada Zaprešića.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.742.459,85 kuna, a sufinancirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.409.719,46 kuna.