°C 7

Zaprešić u pripremama za izgradnju nove škole

13.01.2023.

Ivana Ćurić

Ravnatelji triju osnovnih škola u Zaprešića sastali su se na radnom sastanku sa zamjenikom gradonačelnika Grada Zaprešića Alanom Labusom i pročelnicom UO za društvene djelatnosti Sandrom Sabol Valenčak. Tema je bila planiranje, projektiranja i izgradnje nove osnovne škole na području sjevernog dijela Zaprešića.

Cilj je organizacija jednosmjenske, odnosno cjelodnevne, nastave u svim zaprešićkim osnovnim školama kakav je i plan Ministarstva znanosti i obrazovanja do 2027. godine. Za sada u jednoj smjeni na zaprešićkom području radi jedino OŠ Kupljenovo.

-Za gradnju nove škole, uz ostalo, potrebni su nam i podaci o trenutnom broju razrednih odjela i broju djece po razrednim odjelima te broju učionica i kabineta. To će nam pomoći kako bismo projektirali adekvatnu školu za održavanje nastave za sve učenike u jednoj smjeni s ciklusom u četiri dijela od redovne nastave i potpore u učenju do izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti kako je i predviđeno kurikulumom-rekao je zamjenik Labus.

Nova će se škola financirati iz omotnice Europske unije za 2021./2027. u kojoj su znatna sredstva predviđena za odgoj i obrazovanje te se vrlo brzo očekuje tender Ministarstva odgoja i obrazovanja za izgradnju novih osnovnih škola, a na što će Grad Zaprešić i prijaviti gradnju nove osnovne škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odredilo je normative dimenzioniranja prostora osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, a što će biti i polazišna točka u projektiranju nove škole.

 

(Izvor i foto: Grad Zaprešić)