°C 19

Zagrebačka županija izdvaja 4,34 milijuna eura za obnovu zgrade suda u Zaprešiću

24.03.2023.

Ivana Ćurić

Zgrada suda, gruntovnice i katastra u Zaprešiću teško je stradala u petrinjskom potresu, no uskoro će u kompletnu obnovu koju će u cijelosti s 4,34 milijuna eura financirati Zagrebačka županija, koja je u istoj zgradi imala i svoju ispostavu. Ugovor za tu namjenu potpisali su 22. ožujka župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije koji je raspisan u travnju prošle godine, a za što je kroz decentralizirana sredstva do kraja 2024. godine osigurano nešto više od 21 milijun eura. 

-Do sada smo potpisali 75 ugovora ukupne vrijednosti 16,6 milijuna eura i vjerujem da će nas ta pomoć Vlade RH pratiti i kasnije kako bi obnovili sve javne objekte. Najveći dio sredstava do sada je otišao u Zaprešić s obzirom da su tamo i najveće štete od potresa. Prošle godine potpisali smo ugovore za obnovu zgrade Pučkog otvorenog učilišta, za projektnu dokumentaciju, elaborate te sanaciju škole, a kad k tome dodamo današnji ugovor riječ je o ukupno 7,6 milijuna eura- rekao je Kožić.

Zahvalivši se Zagrebačkoj županiji na dodijeljenim sredstvima gradonačelnik Turk kazao je kako radovi na obnovi Pučkog otvorenog učilišta dobro napreduju, a da su se današnjim ugovorom stvorili preduvjeti i za raspisivanje natječaja za obnovu zgrade suda.

-Obnova obje zgrade izrazito je važna za Grad Zaprešić i za naše stanovnike. Teško smo našli privremene adekvatne lokacije za izmještanje službi i svi jedva čekamo povratak u obnovljene zgrade-poručio je Turk.

Govoreći o obnovi, Kožić se osvrnuo na gotovo 64 milijuna eura koji se u ovom trenutku ulažu u prometnu infrastrukturu za sanaciju klizišta, mostova te županijskih i lokalnih cesta na 250 punktova, a za što su sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti EU.

-Na cestama diljem županije je niz obilaznih pravaca i privremenih regulacija, a ovim putem molimo sve naše žitelje za strpljenje u prometu- poručio je Kožić.