°C 21

Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke

07.07.2023.

Ivana Ćurić

Majstorska diploma najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkom zanimanju. Krajem prošle i početkom ove godine majstorski ispit uspješno je položilo 128 kandidata s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te im je Obrtnička komora Zagreb uručila majstorske diplome.

-Ušli ste u krug odabranih ljudi, koji su na temelju svojega rada, znanja i vještina stekli zvanje majstora struke- poručio je majstorima Antun Trojnar, predsjednik OK Zagreb. A da bi majstora bilo što više, nastavio je Trojnar, prije osam godina pokrenut je Zagrebački obrtnički sajam - sajam obrtničkih zanimanja.

S područja područja OK Velika Gorica majstorski ispit uspješno je položilo šest kandidata, područja OK Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Samobor po tri kandidata, područja OK Vrbovec i Zaprešić po sedam kandidata, područja Dugo Selo pet i područja OK Sveti Ivan Zelina dva kandidata.

-Rasli smo iz godine u godinu. Ove smo godine na sajam organizirano doveli oko 5000 djece i pokazali im što su to obrtnička zanimanja. Onaj tko završi strukovnu školu može živjeti od svojih ruku- rekao je Trojnar, dodavši da je sajam donio rezultate koji se ogledaju u povećanom upisu u srednje strukovne škole.

 

 

 

U obraćanju prisutnima Trojnar je naglasio i partnerstvo Obrtničke komore Zagreb u projektu „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0“, kojim će tri srednje škole u Zagrebačkoj županiji postati centri izvrsnosti za za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije (SSŠ Velika Gorica), robotiku (SŠ Dugo Selo) te senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije (SSŠ Samobor).

-Ovo je najbolji primjer suradnje obrazovanja i gospodarstva, u kojemu obrazovanje osluškuje potrebe gospodarstva- rekao je Trojnar.

Na uspješno položenom majstorskom ispitu majstorima su također čestitali zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet i u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Rober Blažinović, v.d. ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt. U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo i fondove EU.

(Izvor i foto: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke Zagrebačka županija i Grad Zagreb bogatiji za 128 majstora struke