°C 15

Vrbovečki advent: Kameno jedro Matino putuje prema Kristu…

05.12.2016.

MajaR

U vrijeme sveopće komercijalizacije i estradizacije predbožićnog vremena i svekolikog javnog prostora, iz male župe nadomak Vrbovca sasvim nova priča i poruka.

Vrbovečki mladi i sve priznatiji umjetnik, klesar Mate Turić, poznatiji kao Mata CROata, svojoj je župi podario najljepši adventski poklon. Pred župnom crkvom svetoga Lovre u Lovrečkoj Varoši (nadomak Vrbovcu) postavio je skulpturu Kameno jedro, koju je u nedjelju i blagoslovio župnik vlč. Josip Pavetić.

Druga je ovo skulptura Mate Turića u svojoj župi, a o najnovijoj kaže:

- Kameno jedro koje u svojem donjem dijelu asocira na pokrenutost i nemirnost, dok križ simbolizira kršćanstvo i zrake oko njega koje isijavaju svjetlost, put prema Kristu. Mi ljudi simboliziramo pokrenutost ovog jedra, a križ nam je svjetionik. Jedro, pak, samo po sebi simbolizira prostranstva i slobodu, asocijaciju na nešto lijepo. Naravno simbolizira bure i nemire. Na nama ljudima je gdje ćemo otploviti, dana nam je sloboda, a mi samo upravljamo, Bog nam je dao slobodu. Budemo li ga slijedili, zasigurno nas čeka svjetlost…

Kamen, od kojeg je napravljen jedrenjak, je najpoznatiji hrvatski kamen s Brača, a postolje je gromada kamena iz ovih krajeva, u blizini Kalnika. Povezao je Mata, tako, mediterana i kontinetalnu Hrvatsku.

- Jedro je simbol putovanja, baš kao i naši životi, često puta u nemirima svakodnevnog života, i nitko ne zna gdje će nas odvesti. I zato je potrebno imati životni svjetionik koji će nas navoditi na pravi put - put prema Kristu – pojasnio nam je ovaj majstor dlijeta i kamena, Mata CROata. (F.S.)