°C 21

Volonterski rad zaokružen u Društvu „Naša djeca“ Ivanić – Grad: „Misija nam je unaprijediti kvalitetu života djece potičući njihov rast, učenje i sreću“

06.07.2024.

Redakcija

Svako novo doba, nove generacije i razvoj novih tehnologija donosi promjene u društvu. Izazova je sve više, a oni se odnose i na odgoj djece. Roditelji i odgojitelji susreću se i s teškoćama koje je lakše savladati uz podršku. Pružanje podrške u lokalnoj zajednici od iznimne je važnosti, a kada podrška dolazi od strane struke i to besplatno, iz srca pokazatelj je empatije koja nam je svima potrebna. Kako bi osigurali kvalitetno slobodno vrijeme i podršku za djecu predškolske i školske dobi osnovano je Društvo „Naša djeca“ Ivanić-Grad. O čemu se radi, na što su usmjerili rad, tko čini Društvo i tko se može uključiti pročitajte u intervjuu s predsjednicom Tanjom Cvijanović.

Kada je i na čiju inicijativu osnovano Društvo „Naša djeca“ Ivanić-Grad?

Društvo "Naša djeca" Ivanić Grad osnovano je na inicijativu Ane Gašparović, Kristine Anić Kuhar i mene, Tanje Cvijanović. Ideja nije došla preko noći, već neko vrijeme razgovaramo o potrebi za organizacijom udruge koja bi sustavno brinula o dobrobiti djece od 0-18 godina, cijelom odgojno obrazovnom vertikalom u Ivanić Gradu. S tom vizijom želimo izgraditi temelje za rad Društva. Od osnivanja 27.02.2024.godine, Društvo "Naša djeca" Ivanić Grad kontinuirano doprinosi razvoju i podršci djece kroz raznovrsne aktivnosti, programe i projekte usmjerene na njihovu dobrobit i razvoj. Kroz predani rad i brojne inicijative, nadamo se da će se Društvo istaknuti kao ključni čimbenik u unaprjeđenju kvalitete života djece u našoj zajednici, stvarajući okruženje koje potiče njihov rast, učenje i sreću.

Tko čini Društvo „Naša djeca Ivanić-Grad i tko se sve može uključiti u Društvo?

Trenutno Društvo „Naša djeca“ Ivanić-Grad okuplja 38 aktivnih članova različitih profila i struka, koji zajedno stvaraju bogatu i raznoliku zajednicu. Naše članstvo je otvoreno i inkluzivno, bez ograničenja – svi su dobrodošli, bez obzira na iskustvo. Ako volite djecu i želite svoje slobodno vrijeme provesti volonterski radeći s njima, naći ćete svoje mjesto u našem društvu. Svaki član može dati značajan doprinos našem radu. Vjerujemo da svatko može pridonijeti na svoj jedinstveni način, obogaćujući našu zajednicu i pomažući ostvarivanju naše misije.

Na što ste konkretno usmjerili rad?

Usmjerili smo naš rad na nekoliko ključnih područja kako bismo osigurali kvalitetno slobodno vrijeme i podršku za djecu predškolske i školske dobi, kao i za njihove roditelje. Naša misija uključuje: osmišljavanje i organiziranje kvalitetnog slobodnog vremena za djecu kroz različite kreativne i edukativne aktivnosti, pružajući djeci priliku za zabavu, učenje i razvijanju vještina u sigurnom i podržavajućem okruženju. Nadalje, usmjerili smo se i na pomoć roditeljima kroz savjetodavni rad i radionice za roditelje kao podršku tijekom svih faza odrastanja djece. Kroz ove aktivnosti, nastojimo stvoriti okruženje u kojem djeca mogu maksimalno iskoristiti svoje potencijale i gdje se njihova prava i potrebe uvijek stavljaju na prvo mjesto.

Što Društvo pruža djeci, mladima, ali i njihovim roditeljima?

Društvo je posvećeno osmišljavanju i organiziranju kvalitetnih aktivnosti za slobodno vrijeme djece predškolske i školske dobi. Također pruža pomoć i podršku roditeljima u njihovom roditeljstvu i odgoju djece, s posebnim naglaskom na ostvarivanje dječjih prava uz aktivno sudjelovanje djece.
Jeste li dobili podršku Grada i ako jeste u kojem obliku je njihova podrška?
Od samog početka, Društvo „Naša djeca“ Ivanić-Grad uživa kontinuiranu podršku grada. Ova podrška bila je prisutna već od Osnivačke skupštine, a nastavlja se kroz sve naše programske i projektne aktivnosti. Grad Ivanić-Grad prepoznao je važnost naše misije i ciljeva, te nam pruža i neophodnu financijsku pomoć kako bismo mogli ostvariti sve planirane aktivnosti i projekte.

Vidjela sam da se osnivanjem Društva „Naša djeca“ Ivanić-Grad ponovo otvara mogućnost kandidature Ivanić-Grada za titulu Grad- prijatelj djece?

Da, naravno. Sve naše osmišljene i provedene aktivnosti u potpunosti zadovoljavaju uvjete i standarde potrebne za stjecanje titule Grad-prijatelj djece za naš Ivanić-Grad. Iako je to dugotrajan proces, uvjereni smo da će Ivanić-Grad jednog dana s ponosom nositi i ovu titulu.

Koje aktivnosti ste proveli od osnivanja do sada i kakav ste imali odaziv djece i njihovih roditelja?
Naša prva aktivnost bila je Festival igranja, organiziran u suradnji sa Savezom društava "Naša djeca", Centrom Rastimo zajedno i Human Safety Netom povodom Svjetskog dana obitelji. Ovaj festival nudio je zajedničku igru i zabavne aktivnosti za roditelje i djecu predškolske i rane školske dobi. Festival se održao u šest gradova Hrvatske, a ponosni smo što je Ivanić-Grad bio jedan od njih. U suradnji sa Savezom, dvije naše članice prošle su dvodnevnu edukaciju za Dječja vijeća i forume te su započele prve korake u realizaciji ovih inicijativa. Konkretnije akcije očekujemo početkom nove pedagoške godine.

Oformili smo Klub podrške roditeljstvu, koji se održava jednom mjesečno. Klub je namijenjen roditeljima djece vrtićke i osnovnoškolske dobi, koji uz pomoć stručnjaka žele jačati svoje roditeljske kompetencije, vještine i znanja kroz stručnu literaturu, te upoznati alate za suočavanje s izazovima roditeljstva. Također, svakog 15. u mjesecu, u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivanić-Grad, donosimo preporuke za čitanje, kako za roditelje, tako i za djecu.
Uvršteni smo i u program "More je za svako dijete" kojeg provodi Savez društava "Naša djeca" Hrvatske. Ponosni smo što će petero djece s našeg područja ovog ljeta besplatno boraviti na moru. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb Ivanić-Grad, četvero djece slabijeg imovinskog statusa dobilo je priliku ljetovati u hotelu na Krku, dok će jedno dijete ljetovati na Malom Lošinju.

Podršku smo dobili i od Dječjeg vrtića "Ivanić-Grad" koji je organizirao, u sklopu svog Projektnog dana, Eko tombolu i predstavu za djecu "Veseli kozlići". Sav prikupljeni novac od dobrovoljnih priloga, ukupno 549 eura, doniran je Društvu "Naša djeca" Ivanić-Grad. I ovim putem im još jedanput zahvaljujemo.
Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim aktivnostima i rezultatima za ovo kratko vrijeme koliko postojimo, zadovoljni smo odazivom roditelja i djece na naše aktivnosti i radujemo se budućim projektima koji će dodatno obogatiti sadržaje u našoj zajednici.

Kakvi su komentari lokalne zajednice na odrađene aktivnosti? Jeste li vi kao Društvo zadovoljni?

Povratne informacije su izuzetno pozitivne, a odaziv roditelja i djece nadmašio je naša očekivanja. Posebno želim istaknuti naš izvrstan tim koji radi na promidžbi i osigurava medijsku prisutnost, što je ključno za postizanje ovakvih rezultata.
Kao Društvo, osjećamo veliko zadovoljstvo i dodatnu motivaciju za daljnji rad.

Što vam je u planu narednih mjeseci, uključujući i ljetne aktivnosti?

Nastavljamo s inicijativom Dječjeg vijeća i foruma te Kluba podrške roditeljstvu. Nastavljamo suradnju s Gradskom knjižnicom Ivanić Grad i aplicirali smo za nekoliko projekata, nadajući se pozitivnim ishodima. Trenutno se pripremamo za ljetne mjesece s programom "Ljetni istjerivači dosade". Organiziramo druženja na četiri lokacije u četiri različita termina, svake nedjelje popodne/večer.
Prvo događanje je već ove nedjelje, 7. srpnja, kada ćemo izrađivati narukvice prijateljstva i organizirati društvene i natjecateljske igre. Za drugu nedjelju, 14. srpnja, planiramo zabavnu aktivnost "Lov na blago". Za više informacija o nadolazećim aktivnostima, pratite našu Facebook stranicu.
Na jesen planiramo organizirati kreativne aktivnosti i sadržaje za članove i djecu te pozvati i druga Društva "Naša djeca" u naš grad.

Savez društava Naša djeca Hrvatske ima 107 članova, surađujete li sa Savezom i na koji način?

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske je krovna organizacija koja okuplja sva Društva „Naša djeca“ u Hrvatskoj. Mi smo 103. društvo osnovano tijekom njihovih 70 godina djelovanja. Aktivno sudjelujemo u njihovim projektima i programima, kao što su „More je za svako dijete“, „Festival igranja“, Dječja vijeća i forumi. Nastavit ćemo koristiti sve dostupne mogućnosti, programe, projekte i edukacije za naše članove kako bismo unaprijedili i proširili svoje djelovanje. Ponosni smo što smo dio ovog Saveza s dugogodišnjim kredibilitetom.

I trebate biti ponosni što brinete i ulažete svoje napore u bolju budućnost naše djece. Primjer je ovo koji bi trebao nadahnuti i ostale da postanu dio ovog Saveza.

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Razgovarala: Mirjam Petretić Coha