°C 1

Vodni val koji se spustio Savom iz Slovenije zadao dosta problema: Na teren je izašlo 800 vatrogasaca i odradilo 87 intervencija

07.08.2023.

Redakcija

 

Na području Zagrebačke županije protekla tri dana radi obilnih padalina koje su uzrokovale porast vodostaja rijeka i njihovo plavljenje u intervencijama na više lokacija u Zagrebačkoj županiji sudjelovalo je preko 800 vatrogasaca koji su odradili 87 intervencija obrane od poplave.

 Najkritičnije je bilo u subotu u Brdovcu gdje su se evakuirali stanovnici i branile kuće, a jučer i noćas kritično je bilo u općinama Rugvica i Orle i Ivanić-Gradu radi visokih vodostaja gdje su sve operativne snage zajedno sa stanovnicima izrađivali zečje nasipe radi sprečavanja izlijevanja Save iz korita.

Tijekom cijelog vikenda zajedno s vatrogascima, pripadnicima civilne zaštite i djelatnicima Hrvatskih voda teren su obilazili zamjenici župana Damir Tomljenović i Ervin Kolarec koji je ujedno načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

U subotu su obišli Brdovec, Zaprešić, Svetu Nedelju i Rugvicu, dok su u nedjelju bili u Rugvici, Velikoj Gorici i Orlima.

Zamjenik župana Tomljenović zahvalio se svim operativnim snagama civilne zaštite, a posebice vatrogascima na uloženom trudu. „Vatrogasci Zagrebačke županije uvijek su tu za naše stanovnike. Ponosni smo jer imamo jednu od najbrojnijih i najbolje organiziranih vatrogasnih zajednica u Hrvatskoj. Naravno, naša je dužnost osigurati im dostatna sredstva za rad i opremu što Zagrebačka županija i čini“. Napomenuo je i da će Zagrebačka županija čim zaprimi zahtjeve od gradova i općina i proglasiti prirodnu nepogodu.

 Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Slavko Povrlišek, također je pohvalio rad vatrogasaca i istaknuo njihovu nezamjenjivu ulogu u ovakvim situacijama.

- I sami ste se na terenu osvjedočili kako su jedine prave snage one vatrogasne, koje rade, šute i pomažu ljudima - istaknuo je Povrlišek.

- Od petka smo u stalnom kontaktu s lokalnim stožerima i nadležnim institucijama i obilazimo teren. Sve službe i operativne snage predano danonoćno odrađuju svoj posao kako bi zaštitili naše stanovnike i njihovu imovinu - rekao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite i zamjenik župana Kolarec.

Naglasio je kako su vatrogasci naša najjača snaga.

- Oni odrađuju sjajan i lavovski posao u svim mjestima gdje je to potrebno - zaključio je. 

Sve službe i dalje su na terenu i prate situaciju te će po potrebi reagirati.