°C 15

Višestoljetne obljetnice školstva u Vrbovcu

04.03.2020.

Redakcija

Izložbom "Škola - jučer, danas, sutra", a potom i svečanom priredbom, u Vrbovcu je obilježena 350. obljetnica školstva i 250. obljetnica prve osnovne škole u ovome gradu.

„Na ovim prostorima stanovali su grofovi Zrinski i upravo su oni bili začetnici školstva. Kasnije je reformu školstva i gradnju škola pokrenula carica Marija Terezija, pa je 1769. sagrađena prva školska zgrada u ovome kraju“, ispričao je ravnatelj I. Osnovne škole Vrbovec Žarko Popović.

Govorio je i o nedavnoj energetskoj obnovi zgrade škole i nastojanju da se u njoj, u skorijoj budućnosti, odvija jednosmjenska nastava. Trenutno školu polazi 740 učenika. Osnivač škole je Grad Vrbovec. 

„Lani smo isprojektirali dogradnju II. Osnovne škole, a ove godine ćemo isprojektirati i dogradnju ove škole. Oba ova projekta prijavit ćemo za sredstva EU fondova. Ovdje planiramo sagraditi novo krilo škole, a u II. Osnovnoj školi podići još jedan kat i tako doći do standarda koji će svoj djeci omogućiti pohađanje nastave u jednoj smjeni“, rekao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovala pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac. Rekla je da više od tri stoljeća obrazovanja pokazuje da se Vrbovec odavno odlučio za znanje, koje je danas najvažniji resurs razvoja.