°C 9

Vinari pokrenuli udrugu Škrlet: Autohtona sorta vina koja spaja

22.05.2020.

Juraj Odrčić

Autohtona sorta grožđa škrlet posljednjih godina sve je zanimljivija vinogradarima i vinarima, a veliki poticaj za njeno očuvanje i promociju dobila je 2016. godine kada je pokrenuta Proizvođačka organizacija Škrlet koja je okupila sedam kvalitetnih moslavačkih vinara. Naime, ova sorta drži se najviše na području Moslavine odnosno na području Sisačko-moslavačke županije, ali i Zagrebačke županije i šire.

Udruženi vinari otišli su i korak dalje te prošle godine po prvi puta zajednički napunili 5000 boca vina Škrlet pod jedinstvenom robnom markom, a danas su u Zagrebu i predstavili rad svoje Proizvođačke organizacije Škrlet te prvi proizvod te organizacije, autohtone sorte Škrlet. S njima je bio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je podržao ovaj projekt od samih začetaka.

- Prije 3,5 godine, zajedno sa županom Ivom Žinićem posjetio sam moslavačke vinare i potaknuo ih na udruživanje. Inicijativa je naišla na plodno tlo i Proizvođačka organizacija Škrlet je osnovana, a danas 7 vinara proizvodi iz “jedne bačve” i puni zajednički svoj brend Škrlet - poručio je državni tajnik dodavši kako je to jedinstven slučaj u hrvatskim poljoprivrednim prilikama, ali svakako smjer koji se treba slijediti kako bi bili uspješniji.

Glavni cilj ovakvog udruživanja je okrupnjivanje, zajednički nastup na tržištu, brendiranje poljoprivrednih proizvoda i bolje pozicioniranje poljoprivrednika na tržištu, a također će imati mogućnosti ostvarivanja EU potpore kroz Europski fond za ruralni razvoj. Uz sve to, i kupci će lakše prepoznati hrvatski kvalitetan proizvod kroz robnu marku za koju znaju da će uvijek biti ujednačene kvalitete hrvatskih proizvođača.