°C 22

Veliki jubilej: POU Vrbovec već je 60 godina pokretač kulturnih i društvenih zbivanja na dobrobit cijele zajednice

11.02.2021.

Maja Peranić

Pučko otvoreno učilište Vrbovec ovih dana slavi svoju jubilarnu obljetnicu djelovanja. Iza tog, danas modernog, multifunkcionalnog zdanja i ustanove koja je svojim programima pokretač društvenog i kulturnog zbivanja u gradu, uspješnih je 60 godina predanog rada na dobrobit cijele zajednice kao i gradnje identiteta grada Vrbovca.

Na to su izrazito ponosni današnji djelatnici Pučkog otvorenog učilišta koji predano rade na ostvarenju kreativnih ideja i brojnih aktivnosti važnih za društveni život grada.

-S obzirom na šest desetljeća rada i brojne djelatnosti koje smo imali smatramo se kreativnim, odgovornim i pouzdanim partnerom za sva događanja u našem gradu. Nadamo se da nas i zajednica takvima doživljava jer mi svojim ljudskim, tehničkim i kreativnim resursima možemo realizirati mnogo toga. Važna nam je i potpora našega osnivača, Grada Vrbovca koji nas nesebično podupire u svim aktivnostima svih ovih godina-ističe ravnateljica POU Vrbovec, Sanja Prijatelj.

Na čelu Pučkog učilišta je proteklih 13 godina te je za njezina mandata zgrada POU-a moderno uređena te tehnički suvremeno opremljena. Povećala se pozornica te se na njoj sada bez ikakvih poteškoća realiziraju profesionalne kazališne predstave za gledalište od 142 mjesta. Nakon zatvaranja 2005. godine u Vrbovcu je ponovo, od 2017. otvoreno kino i to ono digitalno, a proteklih su godina oformljene i nove djelatnosti kao što je to muzejska i izložbeno galerijska.

-Oformljen je muzej kao naša nova djelatnost otvoren 2012. godine, nabavljeno je više od 1000 izložaka s našeg područja za muzej, većina toga nam je donirano. Omogućena je stalna izložbeno-galerijska djelatnost otvaranjem Male galerije 2008. godine, uključili smo se u niz programa u kojima učilište do 2007. nije sudjelovalo kao što su Noć muzeja, Noć knjige, Noć kazališta-ističe ravnateljica.

Također, brojni su novi programi koje je POU Vrbovec posljednjih godina pokrenulo, a koji su baš specifični za taj grad, pa se tako obilježavaju značajnije obljetnice poput pogibije Zrinskog i Frankopana, rođenje Petra Zrinskog te Marije Jurić Zagorke.

-Intenzivirali smo suradnju s vrtićima i školama, udrugama, regionalnom i lokalnom samoupravom i pojedincima. Zahvaljujemo svima koji su nam tijekom ovih godina pomogli, često puno trošeći mnogo svoga slobodnog vremena, na pričanje priča o našem gradu koje smo zapisali i koji su važan dio naše arhive-kazala je ravnateljica Prijatelj.

Jubilej će proslaviti izložbom

U sklopu Pučkog učilišta danas djeluju Muzej, Autoškola, Odjel kulture i nakladničke djelatnosti te Služba općih poslova, a o svemu brine jedanaest djelatnika.

-Imamo 11 djelatnika koje dijelimo s Narodnom knjižnicom Vrbovec i Radio Vrbovcem. Uz svoju redovitu djelatnost surađujemo na drugim programima koji se održavaju u našem gradu. Suorganizatori smo turističko-kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari-istaknula je ravnateljica Prijatelj.

Ne samo proteklo desetljeće, već presjek i svih proteklih šezdeset godina donosi izložba kojom Pučko učilište Vrbovec danas slavi svoj veliki jubilej. Fotografije postavljene na 14 panoa u Narodnoj knjižnici Vrbovec podsjetit će na brojne izložbe, koncerte, kazališne predstave, programe za djecu, kino, autoškolu i obrazovanje odraslih te programe Muzeja grada Vrbovca realiziranih proteklih godina. U izlogu knjižnice postavljen je i TV prijemnik na kojem će se vrtjeti isječci video materijala o aktivnostima POU-a od 2007. godine naovamo.O Pučkom učilištu Vrbovec

Pučko otvoreno učilište Vrbovec osnovao je Narodni odbor općine Vrbovec 18. veljače 1961. godine kao Narodno sveučilište Vrbovec. Ustanova je s radom započela u zgradi u kojoj je i danas, na početku Kolodvorske ulice. Uz kulturne djelatnosti, knjižnicu i kino, organizirala se i obrazovna djelatnost kroz programe obrazovanja odraslih.

Školske godine 1965./66. s radom počinje Osnovna glazbena škola kao područno odjeljenje Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Bjelovara. Od 1980. glazbena škola postaje podružnica ustanove. Autoškola započinje s edukacijom budućih vozača 1968. godine.

Narodno sveučilište Vrbovec 1997. godine mijenja naziv u Pučko otvoreno učilište Vrbovec. Knjižnica 2000. godine postaje samostalna ustanova, a glazbena škola od 2014. postaje dijelom današnje OŠ Marije Jurić Zagorke. U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec danas djeluje Autoškola Vrbovec, Odjel obrazovanja, Odjel kulture i nakladničke djelatnosti te Služba općih poslova.

Tijekom godina ustanova je realizirala brojne programe. Zbog nedostatka prostora u matičnoj zgradi oni su se provodili i u Zadružnom domu, kući obitelji Štajer, Likovnoj galeriji Vrbovec te Dvorcu Patačić. Od 2004. započinje uređenje zgrade učilišta koja je danas moderno, multifunkcionalno zdanje na raspolaganju cijeloj zajednici.