°C 12

Uhićen 35-godišnjak iz Ivanića koji je vrijeđao strance u Zagrebu i sve to snimao

15.03.2023.

Ivana Ćurić

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom  iz Ivanić Grada zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“.
 
Naime, odmah po zaprimljenim saznanjima o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, policijski su službenici započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja i operativnim radom utvrdili identitet osobe koje je napravila snimke. Intenzivne mjere traganja za tom osobom, u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. godine u prijepodnevnim satima rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić Gradu.
 
-Tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na javnom mjestu na otvorenom prostoru Europskog trga i otvorenom prostoru u Ljubijskoj ulici u Zagrebu verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihovog podrijetla, boje kože i rase. Tijekom napada na strane državljane, pozivao je na nasilje i mržnju prema njima koristeći se riječima na engleskom i hrvatskom jeziku te im je upućivao pogrdne riječi uz poruke da se vrate u zemlje iz kojih su i došli-stoji u policijskom priopćenju.
 
Događaje u kojima je na otvorenim prostorima vrijeđao strane državljane osobno je snimao. Snimku, koja je nastala u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, anonimni je korisnik objavio na jednoj od društvenih mreža u drugoj polovici veljače 2023. godine u ranim jutarnjim satima. U prvoj polovici ožujka nastali su video zapisi koji su prenijeti i objavljeni na više novinskih portala, korisnici društvenih mreža su ih dijelili te su postali dostupni javnosti.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su podnijeli kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu te su 35-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku.

Policijski službenici su ujedno redovnim putem podnijeli optužni prijedlog Općinskom sudu u Velikoj Gorici, Stalnoj službi u Ivanić-Gradu, zbog sumnje da je osumnjičeni 35-godišnjak 13. ožujka 2023. godine tijekom postupanja policijskih službenika, ispred obiteljske kuće, dostupno pogledu i čujnosti javnosti na ulici gdje se nalazio određeni broj građana, počinio prekršaje opisane u članku 5. i 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.