°C 8

U Zaprešiću u promet puštena nova dionica južne obilaznice grada

04.05.2021.

Petar Brnada

U promet je puštena nova dionica južne obilaznice grada Zaprešića, u dužini 800 metara. Dosad je sagrađeno preko 2400 metara ove obilaznice, kao dio buduće (izmještene) državne ceste od Zaprešića do Prigorja Brdovečkog.

-Na dionici koju puštamo u promet sagrađen je pješački pothodnik ispod željezničke pruge i nadvožnjak Šibice iznad pruge Zagreb-Savski Marof. Na cijeloj dionici postavljene su barijere za zaštitu od buke- pojasnio je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. U gradnju ove dionice uloženo je oko 50 milijuna kuna, odnosno od 2018. do danas u gradnju nešto više od 2,4 kilometra južne obilaznice Zaprešića uloženo je 120 milijuna kuna.

Puštanju u promet novosagrađene dionice prisustvovao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Rekao je da je neposredno uz ovu prometnicu obnovljena i željeznička pruga od Zagreba prema Savskom Marofu, da se na području Zaprešića rekonstruira i pruga prema Zaboku, pa kada se tome pribroji i ulaganje u gradnju južne obilaznice dolazi se do ukupna ulaganja od oko milijardu kuna, što europskih, što državnih sredstava.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je da južna obilaznica znači daljnji razvoj ne samo Zaprešića, nego i okolnih općina. Rekao je i da su dosad sagrađene dionice osjetno rasteretile promet kroz središte Zaprešića.

-Biti dobro prometno povezan u gradu u kojemu nema prometnih gužvi temeljna je premisa razvoja, stoga veseli najavljeno raspisivanje natječaja za sljedeću dionicu ove obilaznice- rekao je Turk.

Naime, do kraja godine Hrvatske ceste će raspisati natječaj za gradnju daljnjih 900 metara obilaznice, procijenjene vrijednosti 31 milijun kuna. Na ulaganju Vlade RH u infrastrukturne projekte na području županije zahvalio je župan Stjepan Kožić.

-Kvalitetna infrastruktura garancija je za nove investicije, za ostanak ljudi na ovom prostoru, ali i garancija da će se Zagrebačka županija još brže razvijati. Ova obilaznica poveznica je Zagrebačke županije i Slovenije, odnosno jedan novi pravac za strane investitore- ustvrdio je župan.

 

Foto: Zagrebačka županija