°C 27

U subotu besplatno provjerite tlak, šećer i indeks tjelesne mase na jezeru Kipišće u Strmcu

01.06.2023.

Redakcija

U sklopu europskog projekta KardioPRotect, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije u subotu, 3. lipnja u Svetoj Nedelji na jezeru Kipišće u Strmcu organizira akciju besplatnog mjerenja krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom, kao i utvrđivanje indeksa tjelesne mase. Akcija će se održavati od 15 sati, a prisutni će moći dobiti i savjete liječnika vezane uz kardiovaskularne bolesti.

Ova preventivna akcija dio je projekta KardioPRotect – „Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije", kojeg zajednički provode Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Dom zdravlja i Ljekarne Zagrebačke županije.

Preventivni programi već su se održali u Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću i Dugom Selu, a nakon Svete Nedelje, održat će se i u Svetom Ivanu Zelini, Jastrebarskom i Ivanić-Gradu. Projekt obuhvaća i intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala.

Očekuje se da će projektom - kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede - biti obuhvaćeno 65.000 osoba.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

Ukupna vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet potpore iznosi 100%. Projekt se sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda.