°C 22

U poduzetničkoj zoni u Pisarovini u rad pušteno bioplinsko postrojenje

02.07.2020.

Petar Brnada

U poduzetničkoj zoni u Pisarovini s radom je počelo bioplinsko postrojenje kapaciteta 1,2 MW. Sirovina za proizvodnju bioplina je kukuruzna silaža, svinjska gnojovka (iz obližnje farme) i razni 'nusprodukti' prehrambene industrije, a dobiveni plin se koristi za proizvodnju električne energije. U gradnju postrojenja investirala je tvrtka Eco-biogas.

-Prije godinu dana na ovom prostoru bila je livada. U investiciju smo uložili 5,5 milijuna eura. Proizvedenu električnu energiju distribuiramo u HEP-ovu mrežu. S HEP-om smo potpisali ugovor o isporuci proizvedene struje tijekom narednih 14 godina- na svečanosti puštanja u rad postrojenja ispričao je Goran Glatki, direktor i većinski vlasnik Eco-biogasa.

Posebnu zahvalu uputio je Općini Pisarovina na podršci tijekom gradnje postrojenja. U rad ga je pustio državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Šiljeg je naglasio da će politika Europske unije u sljedećem financijskom razdoblju biti orijentirana na okolišno prihvatljive projekte iz područja energetike, posebno one vezane uz poljoprivredu, a ovo postrojenje idealan je primjer takvoga projekta.

U ime predsjednika Županijske skupštine svečanosti je prisustvovao Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, a u ime župana Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU.

-Ovo je privatna investicija, a uloga Županije bila je, zajedno s Općinom, urediti u poduzetničkoj zoni komunalnu infrastrukturu. Do sada smo u ovu zonu uložili oko 5,5 milijuna kuna, a naravno ulagat ćemo i dalje. Želimo potencijalnim investitorima osigurati svu potrebnu infrastrukturu kako bi sa svojim projektima došli u ovu zonu, ali i u druge zone u županiji- rekao je Fašaić.

Načelnik Pisarovine Tomo Kovačić istaknuo je važnost kontinuiranoga ulaganja u zonu, oformljenu još 2005., u kojoj su zemljište dosad kupila 62 poduzetnika. Bioplinsko postrojenje je 13 realizirani poduzetnički projekt u zoni.

-Ovih 62 poduzetnika nisu slučajno ovdje kupila zemljište. U zoni smo, uz pomoć Ministarstva gospodarstva i Zagrebačke županije sagradili kompletnu infrastrukturu, cijena zemljišta je svega šest eura po kvadratu, cijena komunalnoga doprinosa je 21 kunu po kubnome metru, a ako tvrtka ima sjedište na području Pisarovine onda je još 50 posto niža, sve one koji sagrade pogone prvu godinu njihova poslovanja oslobađamo plaćanja komunalne naknade... S obzirom na blizinu Zagreba, vjerujem da su to dobri benefiti zbog kojih su poduzetnici ovdje pronašli svoj interes- rekao je Kovačić.

Poduzetnička zona u Pisarovini prostire se na 102 hektara, a za prodaju je ostalo još oko 15 hektara. „Dovoljno za još desetak poduzetnika“, dodao je Kovačić.

Foto i izvor: Zagrebačka županija

Galerija slika

U poduzetničkoj zoni u Pisarovini u rad pušteno bioplinsko postrojenje U poduzetničkoj zoni u Pisarovini u rad pušteno bioplinsko postrojenje U poduzetničkoj zoni u Pisarovini u rad pušteno bioplinsko postrojenje U poduzetničkoj zoni u Pisarovini u rad pušteno bioplinsko postrojenje U poduzetničkoj zoni u Pisarovini u rad pušteno bioplinsko postrojenje U poduzetničkoj zoni u Pisarovini u rad pušteno bioplinsko postrojenje