°C 12

U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka

22.01.2020.

Petar Brnada

Nakon otvaranja gradilišta u Mraclinu te Kobiliću, u utorak su u Lukavcu službeno otvoreni radovi na posljednjem, odnosno trećem gradilištu Aglomeracije Velika Gorica.

Riječ je o takozvanoj cjelini A1 koja prema projektu obuhvaća naselje Lukavec te Veliku Mlaku, a veliki dio spomenute cjeline obuhvaća rekonstrukciju postojećeg cjevovoda, gotovo 14 kilometara, te izgradnju 11 kilometara novog kanalizacijskog cjevovoda. Uz to, građani će dobiti više od 760 besplatnih priključaka na kanalizacijsku mrežu, a kako je rekao direktor Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, za sve to izdvojeno je 89,3 milijuna kuna.

-I ovdje ću zamoliti naše sugrađane da budu strpljivi jer narednih mjeseci i godina ovo će biti jedno veliko gradilište. Bit će puno prašine, puno kopanja i smetnji u prometu. Zato ih želim zamoliti da se pridržavaju određenih regulacija koje će dobiti od strane izvođača, Grada i nas. Samim time mi ćemo se potruditi osigurati njima i nesmetan prolaz i ulazak u njihove domove- rekao je Jelisavac.

Gradonačelnik Dražen Barišić danas je prilikom otvaranja radova podsjetio da su u Lukavcu svjedočili jednom pokušaju izgradnje kanalizacije prije sedam godina, međutim nije se imao na što spojiti.

-Sada moramo rekonstruirati cijelo naselje te će sve ulice dobiti kanalizacijsku mrežu i besplatne priključke pa će se onda steći uvjeti da asfaltiramo ulice pa da dobijemo jedno staro-novo selo. Vrlo brzo, za koju godinu, dobit ćemo ne samo komunalnu kvalitetu života nego i nova sela jer to se onda reflektira na nove ulice, bolji promet i kvalitetniji suživot u tim naseljima pa onda i vrijednost nekretnina koje će porasti- rekao je gradonačelnik Barišić.

Podsjetio je gradonačelnik da su 67 % sredstava čitavog projekta aglomeracije, odnosno preko 600 milijuna kuna plus PDV bespovratna sredstva Europske unije, dok se ostatak sredstava na tri dijela dijeli između Hrvatskih voda, Republike Hrvatske i naše Vodoopskrbe.

-Mi smo se svi zadužili da sa našim proračunskim novcima financiramo izgradnju kanalizacijske mreže. Ja ne mogu ništa drugo reći nego samo zahvaliti na strpljenju. Početkom ožujka, nakon što se svi pripremni radovi izvedu, mi ćemo započeti sa konkretnim radovima. U dogovoru sa Mjesnim odborom dogovorit ćemo koja ulica po ulica pa da imate normalan režim kretanja, sigurnosti prometa i da se promet može normalno odvijati. Imat ćemo besplatan telefon na koji ćete moći zvati u Vodoopskrbi. Pratit ćete preko stranica Vodoopskrbe, a imat ćemo i zborove građana pa ćemo vam doći pojasniti gdje će se i kako raditi. Pitat ćete, a mi ćemo odgovarati i na kraju krajeva ćemo se svi skupa veseliti kanalizacijskoj mreži, ne samo u Lukavcu nego na čitavom području grada- kazao je Barišić.

Radove na području Lukavca, kao i na području cijelog Donjeg Turopolja izvodit će tvrtka Roco commerce iz Livna.

-Naša specijalizacija je niskogradnja i uglavnom smo radili na kanalizacijskim i vodovodnim sustavima na kojima smo stekli dovoljno iskustva i reference. Posljednjih godina imamo tendenciju rasta i tako smo se odlučili proširiti na područje Hrvatske. J se nadam da ćemo i ovaj projekt uspješno završiti prije predviđenog roka te se nadam da ćete biti razumni i imati strpljenja te da ćemo uspješno surađivati- rekla je danas Marija Brkljačić, direktorica tvrtke Roco commerce podružnica Zagreb.

Najsretniji mještani Lukavca

Na službenom otvaranju radova jutros je u Lukavcu bio i predsjednik Mjesnog odbora, Andrija Rotim, koji nije krio oduševljenje konačnim početkom projekta u njihovoj zajednici.

- U ime cijelog Mjesnog odbora i u ime svakog stanovnika Lukavca mogu reći da smo izuzetno zadovoljni i sretni što ovaj projekt koji jako dugo čekamo napokon kreće. Od izuzetnog nam je značaja zbog toga što ćemo dobiti kanalizacijsku mrežu i nove prometnice što nas jako veseli s obzirom da su u malo lošijem stanju od ostalih naselja. Veselimo se početku radova i nadamo se da će sve proći u najboljem redu- kazao je Rotim.

Direktor Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac danas je najavio i da su u završnoj fazi izrade tendera, odnosno da su prošli sve cjeline od nadležnih Ministarstva, Hrvatskih voda i ostalih, kao kontrolnih agencija za pročistač.

-Kroz par dana objavit ćemo i najaviti i pročistač koji će biti kruna ovog svega. Bit će 74 000 ekvivalenata te će biti zasigurno jedan od najboljih u Republici Hrvatskoj- naglasio je Jelisavac.

Galerija slika

U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka U Lukavcu otvoreno i treće gradilište Aglomeracije Velika Gorica: Stiže više od 760 besplatnih kanalizacijskih priključaka