°C 21

U Jakovlju je otvorena nova visokotehnološka tvornica

20.06.2022.

Redakcija

FACC je jedna od vodećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki koja projektira, razvija i proizvodi napredne lake sustave za zrakoplovnu industriju i tehnološki je partner sa svim većim proizvođačima, a zapošljava oko 3 tisuće ljudi iz 41 zemlje na 13 međunarodnih lokacija diljem svijeta. U petak je u Jakovlju otvorena nova tvornica FACC koja proizvodi lake komponente za interijere zrakoplova.

Nakon 10 mjeseci izgradnje, nova tvornica FACC 6 počela je s radom u prosincu 2021. godine. U novom postrojenju tvrtka proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnik mlažnjaka i putničkih zrakoplova. Ovu je važnu prekretnicu sa svim hrvatskim zaposlenicima proslavilo 400 uzvanika, a vrhunac proslave bio je helikopterski spektakl legende austrijskog zrakoplovstva Felixa Baumgartnera koji je sletio pred zgradu tvornice i službeno ju otvorio zajedno s direktorom Robertom Machtlingerom, predsjednikom nadzornog odbora Pang Zhengom i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Izvrsna infrastruktura, blizina Zagreba, visokoobrazovani stručnjaci, okolna sveučilišta s visokokvalificiranim specijalistima mnogovrsnih struka kao i izvanredna logistička povezanost sa sjedištem FACC-a i njegovim europskim kupcima bili su među glavnim razlozima za odluku u korist proizvodnje kabinskih komponenti za poslovne mlažnjake i putničke zrakoplove u Jakovlju.

- Nakon uspješnog početka s više od 170 zaposlenika planiramo povećati radnu snagu tvornice na oko 600 zaposlenika u iduće četiri godine – najavio je direktor Robert Machtlinger na proslavi.

Tvornica FACC je projektirana u bliskoj suradnji s Institutom Fraunhofer, a izgrađena je prema najsuvremenijim aspektima industrijske proizvodnje.

Ova najveća „greenfield” investicija izvan Austrije u povijesti FACC-a iznosila je za zemljište i prvu fazu izgradnje oko 15 milijuna eura, a najavljen je i idući korak njezina proširenja: u drugoj i trećoj fazi, koje će odmah započeti, površina tvornice trebala bi se trostruko povećati.

Galerija slika

U Jakovlju je otvorena nova visokotehnološka tvornica U Jakovlju je otvorena nova visokotehnološka tvornica U Jakovlju je otvorena nova visokotehnološka tvornica U Jakovlju je otvorena nova visokotehnološka tvornica U Jakovlju je otvorena nova visokotehnološka tvornica