°C 23

Turska agencija za suradnju i koordinaciju donirala računala i 3D printer POUVG-u

22.11.2019.

Romana Šimek

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) krenuli su u zajednički projekt koji će polaznicima omogućiti stručno usavršavanje u području osnovna 3D modeliranja i korištenja 3D printera.

TIKA je razvojna agencija Vlade Republike Turske pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske, a projekte provodi u više od 150 država svijeta. 

Ugovor o suradnji i donaciji potpisali su  Hasim Koc, turski ataše i koordinator TIKA-e i Anita Pišković, ravnateljica POUVG-a, a prisustvovali su i predstavnici Grada Velike Gorice. 

-U ovo naše turbulentno vrijeme svjedoci smo brzog napretka tehnologije koja pomalo i zamjenjuje čovjeka. No, ne zaboravimo da tehnologiju osmišljava čovjek pa je tako i on kreator budućnosti. Jedna od svrha našeg Učilišta jest pružati usluge građanima po što pristupačnijoj cijeni kako bi se pridonijelo njihovoj edukaciji te kako bi ih se potaknulo na praćenje kulturnog i edukativnog sadržaja- ističe ravnateljica POUVG-a Anita Pišković.

TIKA će u okviru ovog projekta Pučkom učilištu donirati 17 novih računala te jedan 3D printer. Edukacija će biti besplatna za 15-ero polaznika, a prednost pri odabiru imat će studenti tehničkih fakulteta, osobe zaposlene u tehničkom sektoru, ondnosno nezaposlene osobe tehničkog usmjerenja. Polaznici će tijekom prosinca ove godine kroz 100 školskih sati dobiti jedinstvenu priliku upoznati se s tehnologijama koje pomažu u rješavanju modernih tehnoloških izazova.

-Ovo je tehnologija koja će omogućiti nove poslove i unaprijediti postojeće poslovne procese- dodala je ravnateljica Pišković.

Uz stručno vodstvo predavača iz Ankare naučit će sve potrebne vještine i upoznati se sa sofisticiranom, vrhunskom opremom koja će im omogućiti izradu 3D modela, skeniranje postojeće geometrije i ispis vlastitih ideja. 

-Prije tri godine u našem glavnom uredu u Ankari osnovan je poseban Ured za obrazovanje i otada se intenzivno radi i razgovara o tome koji bi to bili najbolji projekti koje bi TIKA mogla ponuditi u cijelom svijetu i kao jedan od takvih istaknuo se upravo ovaj, 3D modeliranja i korištenja 3D printera- rekao je Hasim Koc, koordinator TIKA-a. 

Istaknuo je kako im je to prvi projekt iz područja stručnog usavršavanja u Hrvatskoj, te je izrazio želju da se suradnja nastavi i u budućnosti.

Potpisivanju ugovora nazočio je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec izrazivši zadovoljstvo ovom suradnjom koju je POUVG ostvari.

-Ova vrijedna donacija i vrhunska oprema koju će nam donirati Agencija uvelike će pomoći i unaprijediti ljudske potencijale, ali i stvoriti dodatnu vrijednost POUVG-u, a time i gradu Velikoj Gorici- poručio je Kolarec.