°C 12

Turistička zajednica grada Zaprešića preuzela upravljanje Vršilnicom

24.01.2020.

Romana Šimek

Turistička zajednica grada Zaprešića idućih pet godina upravljat će objektom Vršilnice u kompleksu Novih dvora Jelačićevih. Odluka je to koju je donijelo Gradsko vijeće grada Zaprešića, a pozitivno očitovanje dali su i Ministarstva turizma, Ministarstvo kulture, kao i Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Zagrebu.

-U zajedničkoj analizi Grada Zaprešića i Turističke zajednice grada Zaprešića zaključeno je kako bi objekt Vršilnice bilo najbolje ustupiti turističkoj zajednici na upravljanje kao destinacijskoj menadžment organizaciji koja će, vođena načelom struke, najbolje usmjeriti i iskoristiti potencijale navedenog objekta, a uzimajući u obzir da se on nalazi u sklopu Novih dvora Jelačićevih koji su zaštićeno kulturno dobro.- Zaključio je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.

Objekt Vršilnice u potpunosti je preuređen i obnovljen kao multi-funkcionalna dvorana (prostor) koja spaja staro i novo i čije će upravljanje biti usmjereno u dva osnovna smjera. Na prvome mjestu, Vršilnica će biti predstavljena posjetiteljima kao visokovrijedan kulturno-povijesni objekt/atrakcija, specifične arhitekture i iznimne povijesne vrijednosti (obzirom da se radi o jednom od rijetkih primjeraka, u cijelosti očuvane, građevine ovoga tipa).

S druge strane, kao višenamjenski prostor, Vršilnica postaje mjesto u kojem se mogu organizirati atraktivna i raznolika događanja, pritom ne zaboravljajući da je Vršilnica zaštićeno kulturno dobro, ali i da će njezina posebna namjena razvijati specifične oblike turizma na području Zaprešića.

  • Kulturna događanja: izložbe, glazbena događanja, predstave, koncerti, književni skupovi, filmsko-animacijski programi, umjetnički susreti, radionice i predavanja interpretacije kulturne baštine na europskoj razini
  • Poslovna događanja: eventi, predavanja, radionice, seminari, edukacije, poslovni sastanci, kongresi povezani s cijelim kompleksom Novih dvora
  • Društvena događanja: obrazovni programi različitih karaktera, humanitarni programi, javne tribine, gradski program ,različita foto i video snimanja itd.