°C 1

Srednja strukovna škola Velika Gorica u sklopu manifestacije „Otvorena vrata EU projekata“ pokazala 3D pisače koji predstavljaju sami vrh današnje tehnologije

05.07.2023.

Redakcija

Povodom obilježavanja 10 godina od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organiziralo je manifestaciju „Otvorena vrata EU projekata“. Manifestaciji se priključila i Srednja strukovna škola Velika Gorica kao nositelj projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0“.

Tom prilikom predstavljeni su moderni 3D pisači u vlasništvu škole, koji su nabavljeni sredstvima Europske unije. Riječ je o pisačima Stratasys F370, Stratasys J35 te SLS 3D printer Sinterit Lisa, koji predstavljaju sami vrh današnje tehnologije 3D ispisa.

 

Radionicu o 3D ispisu vodio je Matija Galeković dipl. ing uz pomoćnika Mateja Posavca dipl. ing. u trajanju od dva školska sata.

- Kako se radi o vrlo zahtjevnim tehnologijama, svaki printer opisan je u svim svojim svojstvima uz sve mogućnosti koje se mogu postići uporabom svakoga od njih. Uz to predstavljeni su pripadajuća programska potpora koja omogućava modeliranje i upravljanje procesa prilikom izrade modela za 3D ispis. Svi okupljeni mogli su postavljati konkretna pitanja o svakom od predstavljenih pisača i odgovori su bili vrlo opširni. Iako je zgrada budućeg Regionalnog centra kompetencija pri kraju izrade u vrlo kratko vrijeme očekujemo useljenje i montažu sve druge opreme koja je neophodna za daljnji rad – poručili su iz Škole.

 

Osim ovih 3D pisača u sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4. 0. u tijeku je nadogradnja triju srednjih škola – u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu, nabavljaju se informatički i laboratorijski uređaji i oprema te strojevi i uređaji za učenje temeljeno na radu. Također, u tijeku je i modernizacija osam postojećih kurikuluma i uvođenje novog – specijalist za 3D skeniranje, modeliranje i aditivnu proizvodnju.

 

Foto: struka-zove.hr