°C 16

Srednja strukovna škola Velika Gorica postaje regionalni centar kompetentnosti

24.07.2018.

Vana Pocrnjić

Srednja strukovna škola Velika Gorica zajedno s Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo bit će regionalni centar kompetencije čime će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi, rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na javni poziv Ministarstava odazvale su se 42 strukovne škole iz svih krajeva RH, od kojih su njih 25 imenovane regionalnim centrima kompetentnosti i to njih 6 za područje turizma i ugostiteljstva, 3 za poljoprivredu, 4 za zdravstvo, 6 za elektrotehniku i računalstvo, 6 za strojarstvo dok je jedna škola proglašena regionalnim centrom i za strojarstvo i za elektrotehniku i računalstvo.

Njima je sada omogućen pristup milijardi kuna koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima na raspolaganju iz operativnih programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020“.

Navedena će financijska sredstva biti na raspolaganju centrima kompetentnost za troškove pripreme projektne i tehničke dokumentacije, troškove radova dogradnje, rekonstrukcije, obnove i prilagodbe prostora, troškove nabave specijalizirane i ostale opreme, troškove upravljanja i administracije, troškove osoblja i sl. Minimalan iznos bespovratne potpore iznosit će 3 milijuna, a maksimalni 30 milijuna kuna.

Konkretno, razvojnim planom predviđeno je da će regionalni centar kompetentnosti u Velikoj Gorici europska sredstva povući kako bi modernizirao školski pogon namijenjen praktičnoj nastavi i učenju uz rad u organizaciji škole ili gospodarstvenika.

Također, prostor će biti dostupan najmu i preferencijalnom korištenju za potrebe istraživanja i razvoja gospodarskih subjekata i kolaboracije s visokoobrazovnim institucijama, a predviđeno je i da centar razvija postojeće, ali i nove obrazovne programe i sadržaje srednjoškolskog i cjeloživotnog učenja.

 Regionalni centar kompetentnosti na području Zagrebačke županije poticat će razvoj kompetencija učenika, nastavnika i gospodarstvenika u strojarskim tehnologijama Industrije 4.0 (ispitivanje materijala, aditivne tehnologije, CAD i CAM/CNC, robotika i automatizacija, te IoT i senzorika) kroz inovativne pristupe praktičnoj nastavi i učenju uz rad.

-Ponosni smo da je Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici imenovana jednim od 7 regionalnih centara iz područja strojarstva u Republici Hrvatskoj. Zagrebačka županija želi da regionalni centar kompetentnosti postane središte tehnološke, pedagoške i andragoške izvrsnosti u sektoru strojarstva za područje Zagrebačke županije i susjednih županija te svojim obrazovnim i stručnim sadržajima podupire razvoj digitalnih proizvodnih tehnologija i regionalnog gospodarstva temeljenog na naprednim tehnologijama Industrije 4.0-izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Inače, Odlukom o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju centri su imenovani za razdoblje od narednih 5 godina s mogućnošću ponovnog imenovanja.

(Izvor:MZO)