°C 0

Spomen soba 151. Samoborske brigade čuva istinu o Domovinskom ratu

16.10.2020.

Maja Peranić

Kad je to najviše bilo potrebno svima nama koji po ovoj zemlji slobodno hodamo, za našu i svoju djecu, za one koji su tek bili rođeni i za nove generacije koje tek dolaze, branitelji su bili ti koji nisu pitali za cijenu, a za mnoge od njih ona je značila život. 53 pripadnika 151. Samoborske brigade položilo je život za Hrvatsku, u čast njima i onim preživjelim suborcima u prostorijama bivše vojarne Taborec uređena je Spomen soba koja će čuvati dio povijesti, istinu o kojoj je danas potrebno govoriti, o nesebičnoj žrtvi koju su ti mladi ljudi podnijeli da bismo živjeli u slobodnoj domovini. 

Ideja o otvaranju Spomen sobe potekla je od Udruge 151. Samoborska brigada i gradi se od 20. obljetnice mobilizacije članova brigade. Projekt je to koji je ugledao svjetlo dana nakon niza spomenica koje čuvaju povijest Samoborske brigade kao što je spomen-obilježje palim braniteljima na Trokutu kod Novske, monografija o ratnom putu te film o 151. Samoborskoj brigadi. I ova će soba zasigurno dati svoj doprinos očuvanju istine o Domovinskom ratu, a njezina će se građa, kako doznajemo, dopunjavati prikupljanjem materijala koja svjedoče o ratnom putu samoborskih i svetonedeljskih boraca.

Svečanom otvorenju Spomen sobe nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, županova izaslanica, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak, a uime domaćina govorili su prvi ratni zapovjednik Brigade, pukovnik Adolf Paar i predsjednik udruge branitelja 151. Samoborske brigade Rudolf Jedvaj.

Svi oni u svojim su govorima istaknuli značaj i doprinos koji su branitelji i 151. Samoborske brigade dali za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

-Ova spomen-soba je trajni podsjetnik na žrtvu koju je podnio hrvatski narod, ona je podsjetnik na odvažne i hrabre ljude, na domoljube koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za slobodu koju danas imamo. Ona je i usmjerenje, svjetionik i putokaz mladim naraštajima. Kada im bude teško, kada pred sobom imaju izazove i neizvjesnosti neka se sjete da sloboda koju danas imamo nije darovana, već je krvlju plaćena- rekao je ministar Medved.

Hoće li ova soba biti tek sjećanje na ratni put 151. brigade, sjećanje na pale branitelje Samoborce i Svetonedeljčane ili će, kao što bi i trebala biti, putokaz mladim generacijama da čuvaju svoju povijest, svoju istinu i njome se ponose, ostaje na nama. Jer oni su svojim životima dovoljno dali, a puno više zaslužili.

(foto: Zagrebačka županija)