°C 23

SDP Zagrebačke županije: 'Imena novih pročelnika već su „javna tajna“!'

22.05.2020.

Redakcija

SDP Zagrebačke županije opetovano negoduje zbog otkaza pročelnicima, za koje smatraju da imaju najbolje rezultate upravnih odjela u povijesti županije. Navode kako je imenovanje novih namjestio upravo župan Stjepan Kožić (stranka Stjepan Kožić nezavisna lista). Jučer smo izvještavali u svezi negodovanja njegove zamjenice, Nadice Žužak, koja je u otvorenom pismu istaknula da sa županom nema nikakvu komunikaciju, te da je Zagrebačka županija jedina u kojoj župan ne razgovara s niti jednim od svojih zamjenika.

Kako ističu iz županijskog SDP-a, objavom javnog savjetovanja Odluke o novom ustroju i djelokrugu rada Upravnih odjela Zagrebačke županije  smatraju da se formalno potvrđuje da župan Kožić zbog osobnih stranačkih interesa smjenjuje pročelnike koji imaju velike i prepoznate rezultate i o čemu svakodnevno svjedoče  poruke podrške osoba s kojima su radili.

Pročelnik Velimir Kokot  je samo u dvije i pol godine proračun Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju podignuo sa 10,3 na 71,1 milijuna kuna, a sredstava za gradove i općine povećana su za 85%. Ono što je posebno važno za istaknuti, Kokot je preuzeo odjel bez ijednog EU projekta, a pod njegovim vodstvom odjel je pripremio projekte u vrijednosti od 50 milijuna kuna i još im je dodatno jedan od 100 milijuna pred odobrenjem. Uspješna je i Mirela Katalenac, koja je protekle dvije i pol godine na čelu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu i pod čijim je vodstvom realizirano niz kapitalnih ulaganja, projekti energetskih obnova, rekonstrukcija i investicijskih održavanja. Uz to podugačka je lista uspješnih projekata koji su realizirani i inicirani s njezine strane što mogu potvrditi i brojni ravnatelji škola, kulturni djelatnici,  sportaši i dr.

Usprkos rezultatima župan Kožić je izjavio „postojeći sustav je pokazao određene manjkavosti“ i to je jedino objašnjenje koje možemo čuti od župana koji se udružio s HDZ-om i tako započeo kampanju za parlamentarne i nakon toga lokalne izbore. Kožić bi na parlamentarne izbore ovaj puta  vjerojatno volio ići na listi HDZ-a. Zajedno će izaći i na lokalne izbore iduće godine i ovo je početak realizacije toga plana.

Realizaciji toga plana trebali bi doprinos dati i novi pročelnici iz redova HDZ-a. U Zagrebačkoj županiji već se priča da na pročelnička mjesta navodno dolaze Ivica Radanović (HDZ) koji je trenutno na mjestu pročelnika u Općini Rugvica, čiji je načelnik Mato Čičak (HDZ), ali i Valentin Gađa (HDZ) iz Ivanić Grada te Mladen Šestan (HDZ) iz Dugog Sela koji je kao član Skupštine Zagrebačke županije svoje mjesto u Skupštini prepustio Mati Čičku.

IZ SDP-a zaključuju kako je na ovaj način župan Kožić ponovno pokazao kako ga je isključivo politička trgovina s HDZ-om održala na vlasti svih ovih godina. Doduše, na izborima 2017. godine HDZ je imao protukandidata županu, tadašnjeg vrbovečkog gradonačelnika Vladimira Bregovića, a Kožić je tada kao aktualni župan i član HSS-a išao na izbore u koaliciji HSS, SDP, HNS i Laburisti. Od naroda izabrana vlast i većina u Županijskoj skupštini potrajala je samo do prosinca kada je napravljen prevrat u skupštini Zagrebačke Županije i prebjegom nekoliko zastupnika vlast prelazi HDZ-u. Paralelno s tim započinje i izlazak Kožića iz HSS-a te osnivanje političke stranke pod njegovim imenom i prezimenom, koja nakon toga i otvoreno s HDZ-om i strankom BM365 donosi sve odluke u Skupštini. Čudne stvari se tada dešavaju i na nacionalnom planu te izbija afera sa saborskim zastupnikom Mladenom Madjerom koji kao zamjena Kožića u Saboru prelazi u klub Milana Bandića. Na ovom slučaju bio je angažiran čak i USKOK. Prijave protiv Kožića podnose i djelatnici u Županiji jer Kožić počinje s čistkom svih koji imaju veze s njegovom bivšom strankom. Sadašnja čistka po županiji je potvrda da se Kožić po još jedan put politički prodao i prepustio odluke u županiji HDZ-u.

U priopćenju ponavljaju i koliko su nezadovoljni novim zaduženjem, za koje smatraju da će uvelike opustošiti Zagrebačku županiju.

- Kožić i Čičak osnovali su i sumnjivi Fond za pomoć gospodarstvenicima, u vrijeme dok su mediji pisali o aferi obiteljske firme Čičkovih oko obnove potresom razrušenog Zagreba. Župan je u jeku koronavirusa na inzistiranje HDZ-a podigao rekordan kredit od 80 milijuna kuna, a poznato je da on nikad dosad u skoro 20 godina na čelu Županije nije dizao kredite. Sve ove afere otkrio je upravo SDP, a jedini način da se spriječi političko pustošenje županije je da se o svim ovim aferama javno govori - kazali su u priopćenju.