°C 0

Samobor i Sveta Nedelja proglašeni najboljim gradovima za gospodarstvo

20.10.2020.

Maja Peranić

Proglašenje najboljih gradova u organizaciji portala Gradonačelnik.hr i Jutarnjeg lista te agencije Ipsos, održano je jutros u Zagrebu. Dobitnici priznanja su i dva grada s područja Zagrebačke županije i to u kategoriji najboljih gradova za gospodarstvo, a to su Samobor i Sveta Nedelja. Zagrebačka županija u partnerstvu s Karlovačkom županijom s projektom New light pobjednik je u jednoj od kategorija za najbolji EU projekt.

Najboljim gradovima za gospodarstvo Samobor i Sveta Nedelja proglašeni su temeljem niza brojčanih parametara i analize javno dostupnih službenih podataka, a uz njih u toj je kategoriji najboljim proglašen i Hvar.Zbog situacije s epidemijom brojni dobitnici nisu mogli nazočiti dodjeli nagrada, no među nazočnima je bio gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec koji je s ponosom primio nagradu, a koja je Svetoj Nedelji pripala već treću godinu zaredom.

-Jako sam ponosan na rezultate koje smo ostvarili te se ovim putem zahvaljujem našim vrijednim poduzetnicima i obrtnicima, našim stanovnicima, Gradskoj upravi, Gradskom vijeću i ostalima koji su doprinijeli ovom uspjehu, bez obzira na tešku godinu. Sveta Nedelja je najbolji izbor za pametno poslovanje i ugodan život-istaknuo je Zurovec.

Tome svjedoče i podaci kako je u protekle 3 godine na području grada Svete Nedelje zabilježen rast zaposlenosti od 20%, a Grad Sveta Nedelja proveo je najveće porezno rasterećenje jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

U ostalim kategorijama - demografija i obrazovanje pobijedili su Cres, Labin i Šibenik, a u kategoriji svih kategorija – kvaliteti života – najbolji su Krk, Rovinj i Čakovec. Šampion EU fondova je Grad Virovitica, a u sklopu izbora za Najbolji grad proglašeni su i pobjednici izbora za najbolji županijski EU projekt.
U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici najboljim projektom je proglašen NEWLIGHT Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, odnosno Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Ovo su ostali dobitnici nagrada za najbolji EU projekt: PISMO Sisačko-moslavačke županije i njihove agencije Simora, stručni žiri izabrao je pobjednike u četiri kategorije. Virovitičko-podravska županija jednoglasno je, tako, sa svojim projektom Budi STEMpatičan! izabrana za pobjednika u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama. Drugoplasirani projekt u izboru javnosti, Mala Barka 2 Primorsko-goranske županije pobjednik je u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, a Splitsko-dalmatinska županija pobijedila je u kategoriji Doprinos poduzetništvu s projektom Održivi rast malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije.

(foto: Grad Sveta Nedelja)