°C 12

Samobor: Geolux osvojio Zlatno Teslino jaje za hi-tech inovaciju

10.12.2019.

Romana Šimek

Samoborski Geolux dobio je nagradu Zlatno Teslino jaje za svoju inovaciju Hidrološki, industrijski i sigurnosni mikrovalni radari, a nagradu je direktoru Tomislavu Grubeši uručio glavni urednik Vidija i osnivač natječaja Tomislav Kotnik.

- Drago nam je što nas je Vidi prepoznao i što smo se našli u uglednom društvu dobitnika nagrade VIDI e-novation 2019. Nastavit ćemo razvijati nove proizvode, s njima osvajati svjetsko tržište i dalje biti inovativni - rekao je Grubeša po primitku nagrade te zahvalio svom timu, žiriju i Vidiju.

Suorganizatori natječaja VIDI e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković, Rimac Automobili, partner VIDI e-novation Awards je Porsche, a glavni tehnološki partneri su Dell Technologies i Veeam te agencija HAMAG-BICRO.

Hrvatski proizvođač malih radara Geolux tvrtka je iz Samobora s osam zaposlenih. Sami osmišljavaju i proizvode radare koje potom prodaju u više od 80 zemalja na 5 kontinenata, gdje ih različite tvrtke koriste u hidrologiji, industriji te zaštiti objekata i infrastrukture.

- U hidrologiji držimo deset posto svjetskog tržišta. Naše radare koriste u industriji stakla za beskontaktna mjerenja u pećima, u industriji cementa za prediktivna mjerenja, a surađujemo i s partnerima NATO-a - rekao je suosnivač i vlasnik Geoluxa Tomislav Grubeša.

Na natječaj VIDI e-novation 2019. prijavili su modularnu radarsku platformu, koju od milja zovu "lego kockice radari", a čine ju mikrovalna platforma u 10, 24 ili 80-gigahercnom području, matična ploča i procesna kartica te SoC FPGA. Za zahtjevnu obradu je zadužen softver, također njihovih ruku djelo.

- Ta modularnost omogućuje da se ista ili vrlo slična platforma koristi za različite aplikacije s bitno različitim zahtjevima, koje obavljaju vrlo precizna mjerenja udaljenosti i brzine te detektiranje prijetnji na tlu - pojasnio je Grubeša.

Na natječaj su se prijavili kako bi provjerili može li njihovo rješenje izdržati takav test.

- Proces selekcije je bio izvrstan, a pitanja žirija su bila vrlo konkretna - rekao je Grubeša.

Temeljem svoje radarske platforme tvrtka je sudjelovala i na NATO Science and Technology Organisation demonstraciji tehnologije 2019. u Velikoj Britaniji na vojnom poligonu Sennybridge, što je prvo sudjelovanje jedne hrvatske tvrtke u NATO STO demonstraciji.

foto: Grad Samobor