°C 29

Samobor 18. rujna proglasio Danom samoborskih branitelja

30.03.2021.

Maja Peranić

Na inicijativu Udruge branitelja 151. samoborske brigade samoborsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o proglašenju 18. rujna Danom samoborskih branitelja.

-Uz podsjetnik kako ćemo ove godine obilježiti 30 godina od dana mobilizacije i dana kada je 151. brigada počela s ratnim djelovanjima, gesta je ovo u znak sjećanja na poginule suborce, početak Domovinskog rata i sjećanja na sve građane sudionike obrane i stvaranja Republike Hrvatske-istaknuli su iz Grada Samobora.

Inicijativu Udruge branitelja 151. samoborske brigade za proglašenjem 18. rujna Danom samoborskih branitelja, Grad je zaprimio u veljači ove godine, a s obzirom na značajan doprinos samoborskih branitelja u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske kao i na njihovu žrtvu, Gradsko vijeće taj je prijedlog prihvatilo.

Podsjetimo, 2020. godine uoči Dana grada Samobora svečano je otvorena Spomen soba na prostoru bivše vojarne Taborec, u novoobnovljenoj zgradi namijenjenoj samoborskom Centru za socijalnu skrb. Uređena je s ciljem i pod geslom "Da se ne zaboravi", kako bi uspomena na samoborske branitelje ostala kao svjedočanstvo za generacije koje dolaze.

(foto: Grad Samobor)