°C 3

Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok: Realizirano 42% ukupne vrijednosti projekta koji donosi 316 km nove mreže

30.09.2021.

Maja Peranić

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije predstavila je danas u prostorijama Gradske vijećnice grada Vrbovca projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok“ – strateški investicijski projekt koji obuhvaća izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije.

Projektom su obuhvaćena područja gradova: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina te općina: Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka, Rakovec i Bedenica.

Do sada je realizirano 297.166.417,89 kn što iznosi 42% od ukupne vrijednosti projekta. Izvedeno je 40,3 km rekonstrukcije cjevovoda, 2.5 km novih cjevovoda i 711 novih kućnih priključaka na području Ivanić-Grada. U Dugom Selu izvedeno je 38,4 km rekonstrukcije cjevovoda, 1.5 km novih cjevovoda i 870 novih kućnih priključaka. Izvedeno je 45,7 km novih cjevovoda i 155 novih kućnih priključaka u Svetom Ivanu Zelini dok je u Vrbovcu izvedeno je 85 km novih cjevovoda i 1039 novih kućnih priključaka.

Prisutne je, kao jedan od predstavnika vlasnika Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, pozdravio gradonačelnik grada Vrbovca, g. Denis Kralj koji je govorio o značaju projekta za područje samog grada Vrbovca.

-Priča o gradnji vodovoda na istoku županije priča je o suradnji četiriju gradova i deset općina koji su ujedinili svoja poduzeća kako bi mogli ostvariti uvjete za prijavu na EU projekt. Projektom vodoopskrbe na vodoopskrbnom području Vrbovec rekonstruirat će se 9 km i izgraditi 200 km mreže, rekonstruirat će se crpne stanice Lonja, izgraditi još 5 crpnih stanica i 5 vodotornjeva te 4.624 kućna priključka-rekao je Kralj koji je izrazio zadovoljstvo dinamikom radova.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, g. Tomislav Masten prezentirao je projekt i aktivnosti koje obuhvaća, a to su izgradnja vodocrpilišta Kosnica kapaciteta 450 l/s s izgradnjom glavnih objekata crpilišta; tri bunarske komore, klor stanicom te upravljačkom zgradom. U okviru crpilišta su i interna prometnica, platoi i objekti odvodnje, transformatorske stanice, rasvjeta i ostale instalacije. Također tu je izgradnje magistralnih vodoopskrbnih cjevovoda u ukupnoj dužini od 27,7 km („Kosnica-Hruščica“; „Sesvetski Kraljevec-Božjakovina“ i „VS Cerje-VS Vukovje“) uključujući mikrotuneliranje ispod rijeke Save u duljini 675 metara.

Vodoopskrbni sustav Dugo Selo – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 47,9 km, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 1,5 km, izgradnju crpnih stanica „Kozinšćak“ i „Domobranska“. Vodoopskrbni sustav Vrbovec – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 9,3 km, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 222,8 km, izgradnju 5 crpnih stanica, izgradnju 5 vodotornjeva i rekonstrukciju precrpne stanice „Lonja“.

Vodoopskrbni sustav Sveti Ivan Zelina – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 5,4 km, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 61,4 km, izgradnju precrpnih/hidrostanica (7).

Vodoopskrbni sustav Ivanić-Grad – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 45.579 m, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 2.686 m, izgradnju precrpne stanice „Kloštar Ivanić“.

Također, nabavit će se oprema za održavanje vodoopskrbnog sustava (autocisterne, bageri – utovarivači, mini bageri s prikolicom, kamioni kiper s dizalicom, samoopisne motorne pumpe za vodu i laboratorijska oprema za analizu vode) te će se izgraditi nadzorno-upravljački sustav.

-Ovaj projekt će, kroz izgradnju 316 km nove mreže, rekonstrukciju 108 km postojeće mreže i izgradnju novog vodocrpilišta, doprinijeti postizanju većeg standarda isporuke i dostupnosti vodnih usluga, podizanju ukupne razine sigurnosti i kvalitete života građana na području istočnog dijela Zagrebačke županije, smanjenju vodnih gubitaka na sustavu te stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi-istaknuo je Masten
Također, predstavljen je i napredak radova po svakom pojedinačnom ugovoru zaključno s kolovozom 2021. pa su tako pri završetku radovi na izgradnji vodocrpilišta Kosnica gdje se trenutno izvode završni obrtnički i elektro radovi po objektima vodocrpilišta. Po završetku radova, vodocrpilište će se pustiti u probni rad.

Ukupno je izvedeno 15.095 m magistralnih cjevovoda osnovnog dobavnog sustava te je izvršeno mikrotuneliranje u duljini 675 metara ispod rijeke Save.

U tijeku je izrada tender dokumentacije nakon čega će biti objavljen javni natječaj za izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava.

Istaknuto je da su kućni priključci na novu i postojeću mrežu u sklopu projekta RVS-a za nove korisnike potpuno besplatni te da se za više informacija mogu obratiti u nadležne Poslovne jedinice Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 707.108.262,00 kn, a Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj, od čega bespovratna EU sredstva iznose 483.953.846,00 kn.