°C 16

Ptičja gripa potvrđena kod labuda u Općini Križ

23.02.2024.

Ivana Ćurić

Ptičja gripa ponovno je zabilježena na području Zagrebačke županije, a riječ je o slučaju potvrđenom 20. veljače na području Općine Križ

-Novi slučaj visokopatogene influence ptica, podtip H5N1, u populaciji divljih ptica potvrđen je 20. veljače 2024. godine u crvenokljunog labuda na području općine Križ u Zagrebačkoj županiji. Od početka ove godine u Republici Hrvatskoj zabilježena su četiri izbijanja VPIP u divljih ptica i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji-javlja Ministarstvo poljoprivrede.

Od 18. studenoga 2023. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (objavljena u 138/2023). Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti; potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu; značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta; živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje); krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

-I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru-javljaju iz Ministarstva.