°C 21

Prve mjere u primjeni: Dugo Selo, Zelina i Sveta Nedjelja ukidaju naplatu vrtića, javnih površina, najmova…

17.03.2020.

Petar Brnada

Gradovi i općine počinju s primjenom seta konkretnih mjera s ciljem pomoći svojem lokalnom gospodarstvu i građanima uzrokovanih izvanrednom situacijom širenja zaraze koronavirusom. Radi se o mjerama koje se odlukom izvršne vlasti mogu odmah uvesti, bez da se čeka njihova naknadna primjena ili je potrebno sazivanje sjednica gradskog ili općinskog vijeća.

Tako već od ovog tjedna i pojedini gradovi Zagrebačke županije među kojima su Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i Sveta Nedjelja uvode 100% ukidanje naplate vrtića (za cijelo vrijeme nekorištenja usluge), odgodu svih ovrha (na rok od tri mjeseca), odgodu plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte i obrtnike (na rok od tri mjeseca), te 100% oslobođenje naplate javnih površina i najmova javnih prostora koji su u trajnom zakupu (na rok od tri mjeseca).

-Ovaj virus je opasan za zdravlje ljudi, a još opasniji za zdravlje ekonomije. Uz mjere koje će Vlada donijeti na državnoj razini, svaka jedinica lokalne samouprave mora iznaći rješenja kako pomoći svom lokalnom gospodarstvu. Ako stanu poduzetnici, ako tvrtke krenu propadati, a ljudi gubiti radna mjesta, onda nema više niti punjenja lokalnih proračuna iz kojih se financira infrastruktura, komunalni sustav te sav društveni i gospodarski život nekog grada ili općine. Pritom valja birati smislene mjere koje nisu jeftini populizam ili neodgovornost koja vodi k još većim problemima – istaknuo je Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS i naglasio kako će ovaj set mjera zagovarati i drugi članovi stranke, poduzetnici i gradski vijećnici u svojim lokalnim sredinama, od Čakovca, Slatine, Karlovca, Klinča Sela do Zagreba.

Izvanredne mjere u navedenim gradovima i općinama stupaju na snagu odmah u cilju pomoći građanima i tvrtkama u djelomičnom ublažavanju posljedica uzrokovanih izvanrednim događajima.  Iste dokazuju odgovorno ponašanje i poslovanje u teškim vremenima za naše gospodarstvo i život građana.