°C 16

Predstavljena "Vrbovečka kuharica II"

04.09.2016.

MajaR

U najbolje vrijeme, na manifestaciji "Kaj su jeli naši stari", Vrbovec je dobio i hvalevrijednu publikaciju na temu gastronomije, pogotovo one starinske.

Javnosti je predstavljena knjiga recepata starinske kuhinje vrbovečkog kraja. Nakon što je prije godinu dana Pučko otvoreno učilište izdalo „Kuharicu I“, sada je pripremilo i "Vrbovečku kuharicu II", kao devetu knjigu u svojoj biblioteci Vrbovečka baština.

Urednica prof. Sanja Prijatelj objavila je 113 recepata u 9 poglavlja na 256 stranica. Autorice jela su 73 članice udruga žena vrbovečkog područja koje, kao čuvarice gastronomske baštine, već godinama sudjeluju na turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari.

- U "Vrbovečkoj kuharici" mogu se naći recepti za juhe i čušpajze, glavna jela, kolače, priloge, salate, sosove, zimnicu te jela koja se mogu spremiti u kratkom roku - "nekaj na brzinu".

Fotografije vrbovečkih jela, koja se u sličnim varijantama pripremaju i u drugim krajevima, napravila je Iva Lulić koja s posebnim senzibilitetom doživljava svekoliku hrvatsku baštinu, pa tako i ovu kulinarsku – kazala je urednica Sanja Prijatelj na promociji, održanoj u krugu Pučkog otvorenog učilišta, koju je sjajno upotpunila je priznata hrvatska kantautorica Dunja Knebl.

Izdavanje ovog svojevrsnog vrbovečkog suvenira pomogli su Zagrebačka županija i Grad Vrbovec. (F.S.)