°C 22

Predstavljena Monografija grada Zaprešića na engleskom jeziku

29.05.2020.

Redakcija

Nakon pet godina od hrvatskog izdanja, predstavljena je engleska verzija Monografije grada Zaprešića s ažuriranim podacima i osvježenim fotografijama novouređenih dijelova grada.

- Novo izdanje nije samo prijevod knjige iz 2015. godine jer se do danas puno toga promijenilo. Grad je živo tijelo i on se mijenja gotovo svakodnevno, rekao je na predstavljanju zamjenik gradonačelnika Alan Labus, ujedno i predsjednik Povjerenstva za izradu Monografije 2015. godine.

Prvo izdanje, kao i englesko, urednički potpisuje Višnja Goljački koja smatra kako bez obzira na procvat digitalnog doba, tiskane i lijepo ukoričene publikacije - monografije, leksikoni i enciklopedije itekako imaju svoju vrijednost.

A najveća vrijednost ove Monografije jest u tome što je ona svojevrsni dokument razvoja grada. Također, na jednom mjestu je sažeto sve o Zaprešiću pa će tako biti korisna svim posjetiteljima, gospodarstvenicima, zaljubljenicima u prirodu, ali i u fotografiju koja u ovoj knjizi najbolje pokazuje sve adute našeg grada. A to nisu samo mjesta, to su i njegovi stanovnici koji su najzaslužniji za promociju grada u zemlji i svijetu.

Mnogi stariji gradovi od našeg nisu se upustili u izradu takve knjige, upravo iz razloga što je to složen proces valorizacije kulturne, etnografske i povijesne baštine, rekla je Goljački koja smatra kako bi Monografija izgledala sasvim drugačije da ju je radio netko tko ne živi u Zaprešiću i za Zaprešić. Time je željela reći da je knjiga napravljena stručno, ali i sa srcem te se zahvalila svima koji su sudjelovali u njenoj izradi.