°C 26

Potpišite peticiju: "U Hrvatskoj zaostajemo po pitanju dječjeg doplatka"

12.01.2023.

Ivana Ćurić

Rast cijena, uvođenje eura, visina prosječnih plaća ponovno su aktualizirali polemiku oko dječjeg doplatka u Hrvatskoj. Sa željom da se nešto  po tom pitanju promjeni nabolje pokrenuta je i Građanska inicijativa „Za djecu“ koja vas poziva da potpišete peticiju za izmjene zakona o doplatku za djecu.

Potpisnici peticije traže povećanje dječjeg doplatka na minimalno 50 eura, više dohodovnih razreda, ukidanje cenzusa, dječji doplatak za SVAKO dijete te povećanje uvećanog dječjeg doplatka na sve stupnjeve oštećenja. Peticiju je do sada potpisalo više od 50.000 građana iz cijele Hrvatske, a među njima je i Jadranka Češković iz Velike Gorice. Gospođa Jadranka prima dječji doplatak trećeg stupnja jer brine o djetetu s posebnim potrebama.

-Nezaposlena sam, imam dijete s posebnim potrebama i primam 830 kuna mjesečno. To nam nije dovoljno ni na terapije otići u grad, a kamo li za što drugo-otvoreno kaže Jadranka. Upravo zbog toga što brine o djetetu s posebnim potrebama što iziskuje puno više brige i vremena ostala je bez posla jer, kaže, ono zahtjeva brigu , a s posla ne možeš izostajati koliko je potrebno. Lako nije bilo do sada, a s poskupljenjima kojima smo svjedoci posljednje vrijeme još je teže.

-S obzirom na ova sva poskupljenja i da je dijete srednja škola, to nam nije dosta niti samo za higijenske potrepštine koje su mu potrebne, a da ne pomislim kupiti djetetu cipele ili komad odjeće , što je samo jedna kap u moru onoga što je potrebno-kaže naša sugovornica. I u samoj peticiji spominju se upravo doplatci za djecu s invaliditetom i posebnim potrebama, ali Jadranka se slaže da zakon treba mijenjati za svu djecu.


-Odmah sam se uključila u aktivnosti oko peticije da se svim ljudima predstavi problematika, ne samo djeca s posebnim potrebama, već su tu sva djeca zapostavljena s današnjim iznosom dječjih doplataka. Žene ostaju bez doplatka zbog par lipa s kojima prelaze cenzus i tako gube najmanji doplatak koji nekima bi uistinu doslovno bio za kruh-kaže Jadranka kojoj svakodnevicu pomaže premostiti dvoje starije djece.


-Nadamo se da će peticija 
uspjeti, da će ipak biti nešto, možda nekoga dirnemo da se stvari pokrenu po ovom pitanju-zaključila je.

Hrvatska kao članica Europske unije daleko zaostaje po pitanju dječjeg doplatka i iznosa istog u usporedbi s drugim zemljama, a iz Inicijative "Za djecu" poručuju kako je trenutni zakon o doplatku za djecu sramotan i ističu da je vrijeme da se to promjeni.

-Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 199-299 kuna, ili po novome 25,87- 38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni. Ovom peticijom dajemo mogućnost vladajućima da neke stvari promjene, imaju više mogućnosti ...borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse, te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji-poručili su u opisu peticije koju možete u cijelosti pročitati i potpisati OVDJE.