°C 15

Otvorene nominacije za turističku nagradu "Ruža Zagrebačke županije"

21.02.2024.

Maja Peranić

Otvoren je natječaj za dodjelu nagrade "Ruža Zagrebačke županije" koju će drugu godinu zaredom dodijeliti Turistička zajednica Zagrebačke županije za izvrsnost u turizmu. Nagrada će se dodijeliti u šest kategorija Eno-gastro turizam, Održivi turizam, Inovativni proizvodi i usluge, Društveno odgovorno poduzetništvo, Smještajni objekti te Djelatnici iz uslužnih i ostalih s turizmom povezanih djelatnosti. Na tiskovnoj konferenciji povodom otvorenja ovogodišnjeg natječaja, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović s prošlogodišnjim je dobitnicima pozvala na sudjelovanje u ovom natječaju koji je otvoren do 21. ožujka 2024.

-Želimo da se prijavi što više onih koji će pokazati kvalitetu u svom radu, a nakon toga će povjerenstvo Turističke zajednice putem kriterija koji su ključni, iz svih prijava izdvojiti one najbolje. Očekujemo puno prijava, nadamo se da ćemo izazvati pozornost posjetitelja, ali i onih ključnih dionika u sektoru turizma koji mogu prijaviti eminentne ljude koji rade u svemu tome - rekla je Alilović.

-Važan nam je svaki kotačić. Važno nam je da se naša lokalna zajednica koja se promovira da se promovira kvalitetno, a ovakvim nagradama potičemo izvrsnost svih onih koji rade u tome - dodala je.

Zagrebačka županija prepoznata je kao vrhunska eno-gastronomska destinacija nadomak metropole s mnoštvom kulturnih, tradicijskih i modernih manifestacija. Prati je konstantan rast i povećanje dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju koji je, ističe direktorica Alilović, rezultat zajedničkog rada u stvaranju jedinstvene turističke priče. Za to su zaslužni vrijedni turistički djelatnici, pojedinci, objekti s inovativnim uslugama i jedinstvenom ponudom koje valja nagraditi, istaknula je.

-Ružom Zagrebačke županije, našom godišnjom nagradom, želimo nagraditi njihov rad, motivirati ih da dodatno unaprijede svoje poslovanje te naglasiti uspješne primjere kao putokaz svim dionicima u razvoju turizma - istaknula je Alilović.

Prošle godine podijeljeno je 15 Ruža Zagrebačke županije, a neki od predstavnika dobitnika prisustvovali su tiskovnoj konferenciji. Istaknuli su kako je za njih ova nagrada veliko priznanje koje ih potiče na izvrsnost u daljnjem radu i ulaganju u turističku ponudu svoga kraja. Bilo da se radi o specifičnoj gastronomskoj ponudi poput one koju pruža Udruga Samoborska češnofka, ili pak eno ponudi u čemu se posebno ističe jaskanski odnosno plešivički kraj na čelu s Turističkom zajednicom Grada Jastrebarskog, do smještajnih kapaciteta koje pružaju hoteli i privatne kuće na području županije pa sve do aktivnog turizma poput onog kakvog pruža AvaTuropolje iz Velike Gorice, dokaz je da se u Zagrebačkoj županiji kad je turizam u pitanju itekako napreduje.

-Drago nam je da je TZZŽ prošle godine prepoznala naš rad i našu viziju koja je prije svega usmjerena na grad Veliku Goricu i našu regiju Turopolje i promociju našeg zavičaja kroz aktivni turizam i promociju ljepota našeg zavičaja. "Ruža" je za nas jedna veliko priznanje, čast i zadovoljstvo. Naš program se sastoji od jednog aktivnog odmora, pružamo vožnju quadovima, posjete destinacijama poput Turopoljskog luga, što provodimo s lokalnim stranama, Turističkom zajednicom i drugima gdje želimo privući što više posjetitelja i pokazati da Turopolje nije samo tranzit već destinacija s velikim turističkim potencijalom - rekao nam je Saša Juras predstavnik AvanTuropolja.

-Češnofka je jedan od najznačajnijh proizvoda samoborskog kraja i obogaćuje Samobor i širu okolicu s ponudom u gastronomiji. Ova nagrada nam je uz sve druge, jako bitna jer se prepoznala jedna vrijednost tradicijske gastonomije u Samoboru. Kroz vrijeme ljudi prepoznaju takve stvari, a mi smo pokazatelj. Naša češnofka bilježi rast proizvodnje što znači da ima i veću potražnju u Zagrebačkoj županiji - rekao je predsjednik Udruge Samoborska češnofka Igor Runtas. 

Najposjećenija destinacija u Zagrebačkoj županiji i prošle je godine bila Velika Gorica no najveći pomak koji u broju ostvarenih dolazaka i noćenja dogodio se na području grada Jastrebarskog, istaknula je direktorica Alilović dodavši da je to zasluga novog popularnog Festivala Pjenušca i jagoda kao i smještajne ponude hotela Princes.

-Ispred cijelog tima hotela Princes zahvaljujem na ovoj vrijednoj nagradi koja nam znači i potiče nas da se i dalje trudimo i potičemo taj kontinentalni turizam kojem je uslugu teško prodati - rekla je gospođa Ljiljana Mikić, voditeljica prodaje Hotela Princes.

U inovativnom i originalnom Festivalu pjenušaca i jagoda sudjeluje 14 dionika, te Hotel Princess kao turistički objekt koji ima najveći porast broja dolazaka i nočenja.

 

-Cilj manifestacije je posjetiteljima osigurati jedinstveni doživljaj pjenušaca, naučiti o proizvodnji pjenušaca uz spajanje jagoda ne samo iz Jastrebarskog nego i iz cijele županije, a time je festival drugačiji od svih drguih u županiji - dodala je Petra Masnec, direktorica TZ Grada Jastrebarskog.

Zainteresirana javnost, pojedinci, udruge, institucije pozivaju se da prijave odnosno nominiraju uspješne turističke projekte, inovativna poslovanja i održive prakse u turizmu, turističke djelatnike i pojedince koji svojim radom pridonose razvoju kontinentalnog turizma i Zagrebačke županije kao prepoznatljive turističke destinacije na natječaj za nagradu Ruža Zagrebačke županije. Javni poziv otvoren je do 21. ožujka i to putem internetske stranice TZ Zagrebačke županije - ovdje. Najbolje će odabrati stručni žiri, a dodjela nagrada održat će se u travnju u Velikoj Gorici.