°C 18

Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu

18.05.2020.

Redakcija

Tijekom protekla dva tjedna, od 4. do 15. svibnja 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, provelo je ekshumaciju posmrtnih ostataka iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u našoj županiji. Rezultat rada je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje 130 osoba koje su ekshumirane iz masovne grobnice dimenzija 20,3x3,2m (64,96 m2). Prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi govore kako se radi o žrtvama poslijeratnog razdoblja. 

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje. Zakonska obveza nalaže kako jedinice lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci dužna je u sklopu mjesnog groblja osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja.Po prvi put, obradom ove masovne grobnice ostvarena je suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova na dijelu dokumentiranja nalazišta korištenjem 3D laserskog skenera. Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u vidu opreme i ljudstva pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobnice, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba. Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja provelo tijekom siječnja ove godine kada je pregledano preko 1000 m2 terena te je na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena masovna grobnica čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja. Probna iskapanja obuhvaćaju pregled terena za koje prikupljena saznanja ukazuju na sumnju u postojanje masovne ili pojedinačne grobnice.

Sama priprema terenskog istraživanja započela je tijekom rujna 2019. godine kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Jasno propisanim postupkom Ministarstvo hrvatskih branitelja želi osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Završetkom ekshumacije u Brdovcu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započinje terenska istraživanja na području Općine Đurmanec, odnosno Maceljske gore koja započinju već danas.

 

Foto i izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Galerija slika

Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu Otkrivena masovna grobnica u Brdovcu